Απρ 05 2012

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !

Επιτέλους! η πολιτεία κατανόησε την αναγκαιότητα του να είναι ο δικαστικός επιμελητής πτυχιούχος της Νομικής σχολής. Από σήμερα, ελάχιστα τυπικά προσόντα για να γίνει κάποιος δικαστικός επιμελητής θα είναι το πτυχίο της νομικής,  εξάμηνη άσκηση, εξετάσεις και τα σεμινάρια. Επιτέλους ένας στόχος της παράταξής μας υλοποιείται ( για να είμαστε δίκαιοι, δεν ήταν μόνο δικός μας). Οι τελευταίες κατακτήσεις του κλάδου (μέσα σε αυτό τον ζόφο)  αποδείχνουν πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο – ουτοπικό! αν το παλεύεις.

Εδώ και χρόνια η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, πάλευε για την αναβάθμιση του κλάδου  μέσω των ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ και την αλλαγή των απαραίτητων τυπικών προσόντων, προκειμένου να ονομαστεί κάποιος δικαστικός επιμελητής.

Η ΠΡΟΣΥΔΕ,  η παράταξη που ελέγχει και σήμερα την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των Δικαστικών Επιμελητών της Ελλάδας, διά των τότε στελεχών της Γραμματόπουλου, Πρεκετέ, κλπ. προσπαθούσε να μας πείσει για την αναγκαιότητα  ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗΣ ΣΧΟΛΗΣ δικαστικών επιμελητών τριετούς φοίτησης.

Οι παλιότεροι, θα θυμούνται τις ατελείωτες “κόντρες” των στελεχών της ΠΡΟΣΥΔΕ με τα στελέχη της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για το θέμα, αλλά και για τις αστικές εταιρείες οι οποίες μαζί με την αυτοχρηματοδοτούμενη σχολή, ήταν τότε η αιχμή του συνδικαλιστικού δόρατος της ΠΡΟΣΥΔΕ.

Για χρόνια, αυτά τα δύο ζητήματα δίχασαν τους συναδέλφους. Πολλά πράγματα θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει σαν κλάδος, αλλά ο διχασμός ήταν ανυπέρβλητος. Η πόλωση μεγάλη. Η  ΠΡΟΣΥΔΕ ως παράταξη, από την αρχή της ίδρυσης της, εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των μεγάλων γραφείων του κλάδου. Η ανταπόδοση της ευγνωμοσύνης ήταν αναμενόμενη. Έτσι δημιουργήθηκε για αρκετά χρόνια ένα διοικητικό κατεστημένο που με εξαίρεση κάποια διαστήματα, φτάνει μέχρι το σήμερα.

Τελικά, μετά από χρόνια, τουλάχιστον 17 οι αστικές εταιρείες γίνονται πράξη στον κλάδο. Δεν ξέρουμε αν είναι καλό αυτό ή κακό. Στις σημερινές συνθήκες και για καθαρά φορολογικούς λόγους μάλλον εξυπηρετούν. Όμως με την συγκεκριμένη τροποποίηση του κώδικά μας, ανοίγει παράλληλα και ο δρόμος για τον ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ που προτείναμε σε αντίθεση με τις ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ που πρότειναν οι άλλοι.

Έτσι το δίλημμα πια που μπαίνει είναι : ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (καπιταλιστική κλαδική ανάπτυξη) ή ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ (ανάπτυξη για τον κλάδο και τον συνάδελφο).

Οι παλιοί, θα θυμούνται την περιβόητη ολομέλεια της Καστοριάς το 2002 ! Τι έγινε τότε; Η ΠΡΟΣΥΔΕ και οι απόψεις της, ηττήθηκαν κατά κράτος. Η πλειοψηφία που είχε σχηματίσει κατέρρευσε, από τα επιχειρήματα και της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ. Τότε  ήταν που η πρόταση για ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ ηττήθηκε για πρώτη φορά κάτω από την ηγεμονία της πρότασής μας, για αναβάθμιση του κλάδου με την αλλαγή των απαιτούμενων τυπικών προσόντων (πτυχίο θεωρητικών σπουδών),  με παράλληλη επαγγελματική κατάρτιση (μέσω νομικών σχολών) διετούς υποχρεωτικής φοίτησης των εν ενεργεία συναδέλφων, προκειμένου να μην δημιουργηθούν 2 ταχυτήτων δικαστικοί επιμελητές.

Όλα αυτά τα γράφουμε, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, ποιος είναι ποιος και ποια η άποψη του για κάθε ζήτημα στο βάθος του χρόνου.

Φυσικά όταν υπάρχει νικηφόρο αποτέλεσμα, η νίκη ανήκει σε όλους. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε “και εκείνους που έσπειραν τον καρπό”. Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι  περήφανη, που οι προτάσεις της ρίζωσαν και κάρπισαν έστω και μετά από χρόνια. Όταν οι απόψεις σου γίνονται άποψη και των άλλων, σημαίνει πως βρίσκεσαι σε σωστό συνδικαλιστικό δρόμο. Αναμφισβήτητα είναι θετικό γεγονός η σημερινή  προσπάθεια της   ΠΡΟΣΥΔΕ, που χωρίς αυτήν την προσπάθεια δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα .

Χωρίς συζήτηση, το αποτέλεσμα της ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ του κλάδου μας είναι διαχρονικό αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων μας. Κανείς δεν πρέπει να πανηγυρίσει μόνος του. Είναι επιβράβευση όλων μας.

Το 2012 που είναι χρονιά βαθιάς κρίσης της Ελληνικής κοινωνίας, για τον Έλληνα δικαστικό επιμελητή  είναι η απαρχή ενός νέου ξεκινήματος. Μια καινούρια πορεία.

Στο χέρι του είναι, η από δω και πέρα αναβαθμισμένη διατήρηση του στην νομική οικογένεια  με ότι αυτό συνεπάγεται, ή η καταστροφή του.

Ριζοσπαστική Παρέμβαση

Ένα σχόλιο για το “ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !”

Άσε ένα σχόλιο