Απρ 17 2014

…επτά θλιβεροί… σύμβουλοι! και ένας παρασυρμένος

Στην συνεδρίαση της 15-4-2014 του Δ.Σ. της Αθήνας, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν με εισήγηση της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ , ήταν και η υλοποίηση παλιότερης απόφασης του Δ.Σ., για τον έλεγχο του κ. Ντινόπουλου της εταιρείας και των συνεργατών του (για το αν μειοδοτούν ή όχι) ύστερα από συγκεκριμένη παραδοχή προς τούτο, εργοδότριας τράπεζας και συγκεκριμένα της τράπεζας Πειραιώς (και όχι μόνο από φήμες).

Εμείς σαν παράταξη, θεωρήσαμε ότι ο περιορισμός του ελέγχου μόνο για την ύλη της Πειραιώς και ειδικά μόνο για το διάστημα 2012-2013 που λένε ότι “ομόφωνα αποφάσισε” σε εκείνη την παλιότερη συνεδρίασή του το Δ.Σ., υποδήλωνε προσπάθεια συγκάλυψης. Ενώ προκαλούσε μύρια αρνητικά σχόλια από τους συναδέλφους και εκατοντάδες μειδιάματα .

Έτσι και αποφασίσαμε, οι σύμβουλοι μας στο Δ.Σ. να προτείνουν σε νέα συνεδρίαση του, την επέκταση του ελέγχου σε ολόκληρη την ύλη που διαχειρίζεται το γραφείο του συγκεκριμένου συναδέλφου.

Φυσικά και δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με τον συγκεκριμένο συνάδελφο, όμως ο έλεγχος του πρέπει να γίνει συνολικά και όχι επιλεκτικά. Εξάλλου αν είναι “καθαρός” δεν έχει τίποτα να φοβηθεί! Ο σύλλογος νομιμοποιείται να προσπαθήσει να ελέγξει τον οποιονδήποτε. Εκείνος ας αρνηθεί.

Πρόθεσή μας δεν είναι ούτε να τον θίξουμε, ούτε πρόβλημα να του δημιουργήσουμε. Συγκεκριμένη είναι η “κατηγορία” και μάλιστα δεν προήλθε από κανένα μέλος του Δ.Σ, αλλά “από τον ίδιο τον εργοδότη του”. ( Αν κάποιον πρέπει να “μηνύσει”, επιφυλασσόμενος όπως λέει, φοβερίζοντας σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του συλλόγου μας, δεν είναι το Δ.Σ. ή κάποια μέλη του, που στο κάτω κάτω κάνουν την συνδικαλιστική τους δουλειά, αποδείχνοντας τον λόγο ύπαρξής τους, αλλά την εργοδότριά του τράπεζα που τον εξέθεσε). Πως θα μπορούσε με αυτά που ειπώθηκαν, ο σύλλογος να μην ξεκινούσε στοιχειωδώς ένα έλεγχο.

Εξάλλου, δεν πρέπει να τρομάζει. Έτσι όπως αποφάσισε το Δ.Σ. να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, κι αν οι μελλοντικοί έλεγχοι σε συναδέλφους γίνονται με τον ίδιο τρόπο που θα γίνει ο συγκεκριμένος, είναι τουλάχιστον ηλιθιότητα ακόμη και να φανταστεί κάποιος, ότι θα βρεθεί το παραμικρό παράπτωμα. Ακόμη και αν πραγματικά έχουν παραβατική συμπεριφορά σε σχέση με την είσπραξη των αμοιβών τους.

Πολύ περισσότερο που η πρότασή μας για επέκταση της έρευνας σε ολόκληρη την επαγγελματική ύλη του, καταψηφίστηκε  ακόμη και από τον εκπρόσωπο της ΑΣΠΔΕ .

Ειλικρινά δεν καταλάβαμε το λόγο που η  ΑΣΠΔΕ συντάχθηκε με την επτάδα της ΠΡΟΣΥΔΕ . Ακόμη και να δεχτούμε κάποια ιδεοληψία  του στελέχους της, δεν μπορούμε να την συγχωρήσουμε που καταψήφισε την πρότασή μας.

7 λοιπόν μέλη εκλεγμένα με την ΠΡΟΣΥΔΕ και 1 της ΑΣΠΔΕ ψήφισαν κατά της επέκτασης του ελέγχου πέρα από την ύλη της τράπεζας Πειραιώς. ( Μήτσης, Πατεροπούλου,  Νικολάου,  Τριανταφύλλου,  Δανίκας, Σκευοφύλαξ, Γκώνιας, Πάπαρης). (Απόντες από την αρχή της συνεδρίασης :Σταθονίκου, Κοττικιάς,  ενώ ο Καραμπούλης αποχώρησε πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης για οικογενειακούς λόγους).

Δεν καταλάβαμε την επιχειρηματολογία τους. “Δήθεν λέει… αν γίνει έλεγχος για όλη την ύλη του συγκεκριμένου γραφείου, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ελέγχους σε όλους τους συναδέλφους…“. Ε…και! λέμε εμείς. Γιατί να μη ελεγχθούν όλοι όσοι πρέπει; “…ενώ λέει, θα έπρεπε η πίεση να ασκηθεί πριν προς τις τράπεζες που πιέζουν τους συναδέλφους σε μειοδοσία“. Δηλαδή τα δεκάδες εξώδικα που έχουν σταλεί ήδη προς τις τράπεζες από την Ομοσπονδία, γι αυτούς δεν μετράνε; Οι επαφές με την ένωση τραπεζών και νομικές υπηρεσίες  τραπεζών για συμμόρφωση τους με το ΦΕΚ, δεν δείχνουν τίποτα;

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι όσοι συνάδελφοι  μειοδοτούν και κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό, (ίσως είναι πολλοί αυτοί) δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Έχουν την ίδια ευθύνη με τους πελάτες τους (τους οποίους φυσικά και επιβάλλεται παράλληλα να πολεμήσουμε).

Αν όμως πράγματι μετά από έλεγχο, αποδειχτεί ότι κάποιος είναι μειοδότης σε βάρος του κλάδου, (γιατί τότε κλέβει το ψωμί όλων μας)  είναι σαφές πως πρέπει να τιμωρηθεί! Σε καμιά περίπτωση δεν είναι αστυνομικό μέτρο η περιφρούρηση των συναδέλφων, που τιμούν το λειτούργημά τους και υπερασπίζονται τις ΝΟΜΙΜΕΣ αμοιβές τους. Είναι νομίζουμε λάθος η εκτίμηση ότι οι όποιοι έλεγχοι, θα δημιουργήσουν προβλήματα στους ¨μικρούς” συναδέλφους και θα  βγάλουν καθαρούς τους “μεγάλους”.

Ο έλεγχος, αν είναι ουσιαστικός, θα καταδείξει και τους σωστούς και τους λάθος. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο αν θέλουμε επιτέλους να σωθούμε συλλογικά.

Όταν η συνείδηση αναπαύεται στα “λιβάδια του Μανιτού”, η λήψη μέτρων εναντίον των ασυνείδητων επιβάλλεται.  Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές και συγκάλυψη. Τέλος!

Είχαμε την  εντύπωση, πως υπήρχε στον σύλλογο Δ.Σ.  του οποίου η πλειοψηφία, παρά της αδυναμίες του,  μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, γελαστήκαμε για μια ακόμη φορά.

Είχαμε την  εντύπωση πως έλεγχος, σημαίνει ξαφνική και άμεση ελεγκτική διαδικασία από τα χρεωμένα για τούτο μέλη του Δ.Σ. γελαστήκαμε ξανά . Αντί αυτού, τουλάχιστον ως προς το συγκεκριμένο, υπάρχει μια παρατεταμένη χρονική περίοδος απραξίας, πλήρης ενημέρωση του ελεγκτέου για τον επικείμενο έλεγχο του και τεράστια προθεσμία (εκ μέρους της πλειοψηφίας) προσκόμισης …πειστηρίων αθωότητας.

Δυστυχώς και σε αυτή την συνεδρίαση είδαμε ένα Δ.Σ νάνο. Μια πλειοψηφία που την φτύναμε  και εκείνη νόμιζε ότι ψιχάλιζε.

Να τονίσουμε για μια ακόμη φορά, πως δεν θέλουμε την ενοχή του συγκεκριμένου συναδέλφου. Ούτε κανενός άλλου. Θέλουμε την αθωότητα του, αλλά να αποδείχνεται από ένα πραγματικό έλεγχο και όχι με την “πλάτη” του Δ.Σ.

Με τα καμώματα της πλειοψηφίας του Δ.Σ. κανένας συνάδελφος εκεί έξω, δεν θα πιστέψει ότι γίνεται πραγματικός και ουσιαστικός έλεγχος. Ότι θα υπάρξει φως στο σκοτάδι. Γιαυτό και διαρκώς θα απομαζικοποιείται ο σύλλογος. Γιαυτό οι συνελεύσεις του θα γίνονται στην πραγματικότητα με 100 παρόντες. Γιαυτό θα συνεχίσει να απαξιώνεται ο συνδικαλισμός μας. Γιαυτό όλους θα μας βάζουν στο ίδιο τσουβάλι…κι ας είμαστε διαφορετικοί.

Ερωτήματα που εύλογα γεννιούνται και που η   “προσωρινή πλειοψηφία” ΠΡΟΣΥΔΕΑΣΠΔΕ καλείται να απαντήσει:

  • Γιατί ο έλεγχος περιορίζεται στα έτη 2013-2014;
  • Γιατί ελεγκτές  πρέπει να είναι  ολόκληρο το Δ.Σ πλην προέδρου και γραμματέα και όχι ένας από κάθε παράταξη όπως προτείναμε;
  • Γιατί ο έλεγχος θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου; και όχι στα γραφεία του ελεγχόμενου;
  • Γιατί ενημερώθηκε με επιστολή ο ελεγχόμενος για τον επικείμενο έλεγχό του;
  • Γιατί θα περιοριστεί τελικά ο έλεγχος στην ύλη της Πειραιώς;

Δεν στοχεύουμε στο κυνήγι μαγισσών.

Τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές, τις όποιες πηγές…θέλουμε να συμμορφώσουμε στην ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ μαζί και όσους μειοδοτούν. Αλλά και να περισώσουμε όση αξιοπρέπεια έχει ακόμη απομείνει. Θα τα καταφέρουμε;

Με τέτοια πλειοψηφία στο Δ.Σ. ….μάλλον όχι!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

2 σχόλια για το “…επτά θλιβεροί… σύμβουλοι! και ένας παρασυρμένος”

  1. ΞΕΝΗ ΒΑΣ. ΚΕΣΙΝΗ έγραψε:

    Γιατί μου θυμίζεις το “10 μικροί νέγροι” της Αγκάθα Κρίστι; Στην Αγγλία της δεκαετίας του 1930, ένας πλούσιος οικοδεσπότης προσκαλεί δέκα ανθρώπους διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται απομονωμένο στην κορυφή ενός νησιού. Ο καθένας από αυτούς κρύβει μια σκοτεινή πλευρά στο παρελθόν του καθώς έχει συμβάλει με τον τρόπο του στο θάνατο αθώων ανθρώπων. Σύντομα, με βάση ένα παιδικό τραγούδι, οι δέκα καλεσμένοι ξεκινούν να δολοφονούνται ένας-ένας. Ο δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά τους. Ποιος είναι όμως; Χωρίς έξοδο διαφυγής, οι δέκα γίνονται εννιά, μετά οκτώ, μετά επτά κ.ο.κ., ώσπου στο τέλος δεν απομένει κανένας. Ένας από τους δέκα πρέπει να είναι ο δολοφόνος. Ποιος είναι όμως; Ας ψαχτούμε, πρώτα, μεταξύ μας. Καλή Ανάσταση! Ξένη

  2. ΞΕΝΗ ΒΑΣ. ΚΕΣΙΝΗ έγραψε:

    Αξιότιμε συνάδελφε,
    Ερωτήματα που εύλογα γεννιούνται και που η κοινή λογική καλείται να απαντήσει:
    Γιατί ο έλεγχος περιορίζεται στα έτη 2013-2014;
    Ίσως γιατί το 2013 είχαμε εκλογές. Ίσως οι εκλογές είναι η “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για την “ειδική ασυλία” που απολαμβάνουν οι μειοδότες εδώ και χρόνια, από τις διοικήσεις συλλόγων.

    Γιατί ελεγκτές πρέπει να είναι ολόκληρο το Δ.Σ πλην προέδρου και γραμματέα και όχι ένας από κάθε παράταξη όπως προτείναμε;
    Ίσως γιατί αν η έρευνα χρεωνόταν σε ένα μέλος του Δ.Σ. κατά του κ. Ι. Ντινόπουλου ατομικά, περιορίζεται η προσδοκία ανταλλαγμάτων, αφού εκείνοι που τους δίνουν την πλειοψηφία, δηλαδή οι “ΟΠΟΥΛΟΙ” που ελέγχουν τις μεγάλες πηγές με ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ, εκλέγουν αντιπροσωπευτικά μέλη στο Δ.Σ. Ίσως επειδή πρέπει να παραχθούν νέα γραμμάτια προς αμοιβαία εξόφληση.

    Γιατί ο έλεγχος θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου; και όχι στα γραφεία του ελεγχόμενου;
    Για τον ίδιο λόγο που δε γίνεται έρευνα κατά της εταιρείας του και των μελών της του κ. Ι. Ντινόπουλου, για ολόκληρη την ύλη που διακινούν και όχι μόνο για την τράπεζα Πειραιώς.
    Ίσως επειδή κάποιοι έχουν, ήδη, γραμμάτια να εξοφλήσουν. Δεν είναι και το πιο εύκολο, να σταθείς απέναντι σε εκείνους που σε στήριξαν και σε στηρίζουν …και να αρνηθείς να τους στηρίξεις, όταν το έχουν ανάγκη!

    Γιατί ενημερώθηκε με επιστολή ο ελεγχόμενος για τον επικείμενο έλεγχό του;
    Ίσως γιατί δεν είναι βλάκες οι ΙΣΧΥΡΟΙ του κλάδου που στηρίζουν ΠΡΟΣΥΔΕ και βάζουν τον στρατό τους να τους ψηφίζει… Στην συνέχεια εκείνη με την σειρά της, τους εξοφλεί τις επιταγές και τα γραμμάτια. Ηλίθιοι είναι μάλλον εκείνοι οι μαχόμενοι συνάδελφοι που στηρίζουν τη παράταξη των ΙΣΧΥΡΩΝ!
    Γιατί θα περιοριστεί τελικά ο έλεγχος στην ύλη της Πειραιώς;
    Ίσως γιατί στην Πειραιώς μας είπαν, ότι πληρώνουν μόλις 27 ευρώ την επίδοση γνωρίζοντας ότι παρανομούν και πως σχεδόν αποκλειστικό συνεργάτη έχουν συγκεκριμένο γραφείο (που κατονόμασαν). Έναν από τους …”όπουλους”.
    Φυσικά είπαμε τα δικά μας, και μείναμε με ανοιχτό το στόμα στο κυνισμό της κ. Απαλαγάκη ( διευθύντριας των νομικών υπηρεσιών)… «θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε έτσι …»
    Έτσι λοιπόν που είμαστε με ανοιχτό το στόμα, είδαν όλοι …πως δεν έχουμε δόντια (κλάδο έτοιμο να αγωνιστεί για την επιβίωσή του) για να δαγκώσουμε.

    ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΨΕΥΔΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΛΕΓΧΟ
    Ξένη Κεσίνη

Άσε ένα σχόλιο