Ιούλ 09 2014

Aνοιχτό γράμμα στον Πρωθυπουργό

                       από την  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

κ. Πρωθυπουργέ

Τα συνδικαλιστικά όργανα, του κλάδου μας, έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες, τον πρώην Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη αλλά και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα, στην προσπάθειά τους να επιλύσουν το μείζονος σημασίας για τον κλάδο μας πρόβλημα της πληρωμής όσων από εμάς συνεργάζονται με τις ΔΟΥ της χώρας για την είσπραξη των εσόδων του Κράτους με την διαδικασία του ΚΕΔΕ.

Το Ελληνικό Δημόσιο μας οφείλει (στους περίπου 1000 δικαστικούς επιμελητές που απασχολούνται με την συγκεκριμένη διαδικασία) υπέρογκα για την τσέπη και τα μεγέθη μας ποσά, από το έτος 2009.

Ενώ λοιπόν η πολιτεία αρνείται να πληρώσει τις οφειλές της απέναντί μας, (αφού δεν πιστώνονται οι σχετικοί κωδικοί ή κι αν ακόμη κάποια ποσά πιστωθούν δεν έχουν οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου υπαλλήλους για να ενταλματοποιήσουν τα οφειλόμενα), οι οικονομικές της υπηρεσίες επιβάλλουν σε βάρος μας αναγκαστικές κατασχέσεις σε λογαριασμούς ακόμη και συγγενών μας, για δικές μας οφειλές απέναντί της, που κυρίως προέρχονται από το φόρο των χρημάτων που η πολιτεία μας οφείλει.

Η κυβέρνηση σας, αρνείται πεισματικά τον συμψηφισμό των  οφειλών του κράτους με τις δικές μας !  Με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε απόγνωση. Η απόγνωση μας όμως αυτή, σιγά σιγά μετασχηματίζεται σε αγανάκτηση κι η αγανάκτηση σε οργή.

Ναι είμαστε πια οργισμένοι!

Ο ρόλος των δικαστικών επιμελητών στην διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδωνείναι τόσο καθοριστικός, όσο και αναγκαίος σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Χωρίς την δική τους συμμετοχή όχι μόνο δεν θα υπήρχε είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες οφειλές πολιτών θα βρίσκονταν σε καθεστώς παραγραφής.

Εμείς, οι δικαστικοί επιμελητές συνεργάτες του Δημοσίου, υπερβάλουμε εαυτόν τους τελευταίους μήνες κάθε έτους, για να προλάβουμε τις παραγραφές. Ενώ ολόκληρο τον χρόνο χρηματοδοτούμε από τα πενιχρά εισοδήματά μας,  την διαδικασία (έρευνες, ένσημα, φωτοτυπίες, βενζίνες, εισιτήρια).

Η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι ιδιαίτερα δύσκολο αντικείμενο. Ειδικά στην σημερινή περίοδο της κρίσης. Ο πολίτης – οφειλέτης  δοκιμάζει κάθε μέρα τις αντοχές του.

Ο δικαστικός επιμελητής στην εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του, έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνία, ενώ στην πραγματικότητα “κινδυνεύει”.

Εκείνος έρχεται σε επαφή με τον οφειλέτη πολίτη. Εκείνος αντιμετωπίζει άμεσα τον θυμό του. Όχι εσείς κ. πρόεδρε της κυβέρνησης, έτσι η κοινωνική απαξία γίνεται  προίκα  του δικαστικού επιμελητή .

Το ευχαριστώ …από την μεριά των υπηρεσιών της πολιτείας, είναι να παραμένουμε απλήρωτοι.

Θεωρούμε αδιανόητο να παράγεται με το δικό μας πρωτογενές έλλειμμα, το δικό σας πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τις ανύπαρκτες πιστώσεις, υπάρχει επιπροσθέτως και η λαθεμένη διαδικασία με την οποία ελέγχονται τα έξοδα μας.

Ο μοναδικός αρμόδιος φορέας ελέγχου θα έπρεπε να είναι η υπηρεσία που μας δίνει την εντολή.

Ο πίνακας των αμοιβών μας, ούτως ή άλλως, για να γίνει απόφαση από το Ειρηνοδίκη (και να πάρει το δρόμο της ενταλματοποίησης του), υπογράφεται πριν από: α) τον προϊστάμενο του δικαστικού της υπηρεσίας που δίνει την εντολή και β) τον διευθυντή της αρμόδιας ΔΟΥ,  οι οποίοι ελέγχουν τόσο τις χρεώσεις όσο και αν έγιναν οι αναφερόμενες ενέργειες. Οι ίδιοι σε ελάχιστο χρόνο, θα μπορούσαν να πραγματοποιούν και την εκκαθάριση  των πινάκων των αμοιβών μας.

Δεν θα έπρεπε να έχει καμιά θέση στην διαδικασία για τον έλεγχο και την εκκαθάριση των αμοιβών μας η Υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου (ΥΔΕ).

Η εξαίρεσή μας από την διαδικασία της ΥΔΕ, είναι απαραίτητη για την συνέχιση της απρόσκοπτης συμμετοχής του κλάδου μας στην διαδικασία είσπραξης του ΚΕΔΕ.

 Η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου τον ΔΟΑΡΧΗ θα έπρεπε να ελέγχει. Όχι να ελέγχει και να εκκαθαρίζει τα έξοδα των δικαστικών επιμελητών. Όμως  είναι επιφορτισμένη και με τον έλεγχο και την εκκαθάριση των πινάκων μας αλλά και με την ενταλματοποίησή τους. Δεν έχει υπαλλήλους. Αλλά και εκείνοι που υπάρχουν, ασχολούνται με την πληρωμή άλλων …που έχουν μεγαλύτερο “πολιτικό βάρος” από το δικό μας!

Ζητάμε η ΥΔΕ να κάνει  μόνο την ενταλματοποίηση των αμοιβών μας.

Να τροποποιηθεί δηλαδή η υπουργική απόφαση που καθορίζει αρμόδια για τον έλεγχο, την εκκαθάριση και την ενταλματοποίηση την ΥΔΕ για την πληρωμή των εκτελούμενων πράξεων διοικητικής εκτέλεσης από τους δικαστικούς επιμελητές,  με την μεταφορά του ελέγχου και της εκκαθάρισης αποκλειστικά στις ΔΟΥ.

Διεκδικούμε τον συμψηφισμό των οφειλών μας. Ο συμψηφισμός των οφειλών μας με τις δικές σας, εκτός από δίκαιος είναι και αναγκαίος κάτω από το βάρος της ένδειας στην οποία μας έχει καταδικάσει η κυβέρνησή σας.

Τελευταία, οι ΔΟΥ επιβάλλουν στους οφειλέτες κατασχέσεις εις χείρας των τραπεζών με ηλεκτρονικό τρόπο και για ποσά πολλές φορές μεγαλύτερα των οφειλών τους. Έτσι ο οφειλέτης κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου δεν ενημερώνεται, μη μπορώντας  να ασκήσει έγκαιρα τα ένδικα του μέσα.

Ζητάμε την άμεση κατάργηση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων.

Ζητάμε να τηρείται η νομιμότητα και η δικονομία. Να ενημερώνεται ως έχει συνταγματικό δικαίωμα ο πολίτης – οφειλέτης μέσω του αρμοδίου δικαστικού επιμελητή.

κ. Πρωθυπουργέ

Η οικονομική δυσπραγία, έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους για οφειλές στις τράπεζες ή στο δημόσιο  από τους υπέρογκους τόκους και τα δυσβάστακτα χαράτσια.

Μεγάλες κατηγορίες συμπολιτών μας αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκια τους αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της άμεσης έξωσής τους   και την τρομερή “προοπτική”  να βρεθούν στο δρόμο – άστεγοι.

Ζητάμε με νομοθετική ρύθμιση, το ακατάσχετο της πρώτης και κύριας κατοικίας των ανέργων, συνταξιούχων, εργαζομένων, μικροεισοδηματιών, για οποιαδήποτε οφειλή από όπου κι αν προέρχεται, αν η κατοικία δεν υπερβαίνει τα 120 τ.μ. για τετραμελή οικογένεια και με πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος τουλάχιστον τις 25.000 ετησίως.

Ζητάμε επίσης την απαγόρευση των εξώσεων τουλάχιστον για 2 χρόνια, αν η έξωση αφορά σε άνεργους, απολυμένους, μικροσυνταξιούχους.

κ. Πρωθυπουργέ

Τα τελευταία χρόνια, η παροχή υπηρεσίας των κλάδων που εμπλέκονται με την Δικαιοσύνη (Δικαστικοί Επιμελητές, Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Υποθηκοφύλακες), έχει επιβαρυνθεί κατά 23% λόγω του ΦΠΑ που επιβλήθηκε. Αποτέλεσμα είναι η συρρίκνωση  της επαγγελματικής ύλης των κλάδων.  Συρρίκνωση  η οποία  έχει την αιτία της  κυρίως στο αυξημένο κόστος της προσφυγής στις υπηρεσίες της δικαιοσύνης, προκειμένου να ασκήσει κάποιος τα συνταγματικά του δικαιώματα.  Η απαγόρευση (λόγω και του αυξημένου κόστους) ουσιαστικά στον πολίτη να προσφύγει στην δικαιοσύνη και να αμυνθεί, επιτάσσει την κατάργηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες των κλάδων της δικαιοσύνης.

Ζητάμε την άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες μας.

Τέλος πιστεύουμε ότι το Σύνταγμα της χώρας μας δεν μπορεί να είναι λάστιχο. Ούτε να ερμηνεύεται κατά πως κάθε φορά βολεύει την κυβέρνηση. Το Υπουργείο Οικονομικών, μας υποχρεώνει να εκδίδουμε τα τιμολόγια μας με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Αν η παροχή των υπηρεσιών μας αφορά σε ιδιώτες, εταιρείες, επιτηδευματίες ή τράπεζες, μας επιβάλλει την έκδοσή τιμολογίου αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παροχή! Αδιαφορώντας για το πότε θα εισπράξουμε το οφειλόμενο ποσό. Είναι γνωστό όμως σε όλους ότι κανείς δεν μας εξοφλεί πριν περάσουν 6 ή και 8 ακόμη και 12 μήνες (γνωστό φαινόμενο στις τράπεζες). Αποτέλεσμα αυτής της παράλογης απόφασης του υπουργείου, είναι η υπέρογκη αύξηση των οφειλών των δικαστικών επιμελητών  τόσο από το ΦΠΑ που δεν έχει καν εισπραχθεί, όσο και από τον πλασματικό φόρο εισοδήματος  που τους καταλογίζεται για εισοδήματα που ενδέχεται και να χαθούν (κάτι το σύνηθες).

Αν τώρα η παροχή των υπηρεσιών μας αφορά στο Δημόσιο, τότε το τιμολόγιο μπορεί να εκδοθεί με την πληρωμή του  και όχι με την ολοκλήρωση της παροχής. Από μόνο του αυτό καταστρατηγεί το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης  όλων από το κράτος.

Ζητάμε άμεσα την άρση της ανισότητας.

Ζητάμε να εκδίδουμε το παραστατικό είσπραξης για όλες τις πηγές εργασίας μας, όταν εισπράττουμε την αμοιβή μας, όπως επιτάσσει η λογική και το δίκαιο.

Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε με όποιο μέσο είναι πρόσφορο, στην προσπάθεια κάποιων συμφερόντων  να μας αφανίσουν προκειμένου  να ιδιωτικοποιήσουν το Δίκαιο είσπραξης χρεών. 

Το λειτούργημα του δικαστικού επιμελητή είναι αναγκαίο στην εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας. Τόσο για την εξασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών με την τήρηση της δικαστικής προδικασίας και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων με την τήρηση των Νόμων, όσο και για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Μην μας αναγκάσετε να αρνηθούμε την συνεργασία μας με το Δημόσιο.  

Η άρνησή μας μόνο τους στόχους και τα πλάνα του Υπουργείου οικονομικών αλλά και τα συμφέροντα της Κοινωνίας δεν θα εξυπηρετήσει! Ούτε την Δημοκρατία, ούτε την Δικαιοσύνη.

2 σχόλια για το “Aνοιχτό γράμμα στον Πρωθυπουργό”

  1. Φενερλης Χρήστος έγραψε:

    Και επιτέλους κε πρόεδρε, κρατάτε που κρατάτε αυτά τα χρήματα και τα υπολογίζετε στο πρωτογενές δεν βλέπουμε και πως επενδύονται ομως !!!
    Γιατί άλλο να συμμετέχεις για να κλείσεις μια μαύρη τρύπα ,που ξέρεις από πριν ότι δεν κλείνει όσο και να προσπαθείς και άλλο να λες από μέσα σου ” ε για κοίτα κάνω θυσίες αλλά τα χρήματα μου συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πατρίδας μου ….., που θα παει οσονούπω θα φανούν τα αποτελέσματα της και όλοι μας θα δούμε μια άσπρη μέρα”.
    Εμείς όμως ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δε βλέπουμε !!!!
    Ακούμε όμως ότι 500 τόνοι απ το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα αδειάσουν στη Μεσόγειο με αμφιλεγόμενη διαδικασία ως προς τη προστασία του περιβάλλοντος !! Πάνω που λέγαμε να πάμε για κανένα μπάνιο μας το κάνετε κι αυτό ΚΟΛΑΣΗ!! Ε πόσες αμαρτίες να πληρώσουμε !! ποοοσες;
    Εκτός και αν η ανάπτυξη που λέγαμε ειναι να με μετατρέψετε το Αιγαίο , το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος σε παγκόσμια χαβούζα των απανταχού κατασχεθέντων οπλοστασίων έναντι αδράς αποζημίωσης, με στόχο να απαξιωθούν τα εκατομμύρια τετραγωνικών μέτρων των ακτών που ξεπουλάτε ! Να σταματήσει το ενδιαφέρον απ τους υποψήφιους αγοραστές που τους έχετε υποσχεθεί φιλέτα ακτών σε όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα να έχετε λύσει και το οικονομικό ,αφού η αποζημίωση απ τη παγκόσμια χαβούζα που θα έχει δημιουργηθεί είναι η διέξοδος από τη κρίση που όλοι ονειρευτήκαμε !!!
    Τέλος κ πρόεδρε αυτό που βγαίνετε στο γυαλί και λέτε για τις θυσίες του ελληνικού λαού γίνετε να το βγάλετε απ την αντζέντα; Αισθάνομαι ότι με δουλεύετε !! PLEEEEASE!!

  2. apostolos kondilis έγραψε:

    ΠΟΛΥ σωστη η παρέμβαση διακριτική ανθρώπινη ρεαλιστική και συνάμα κατατοπιστική.

Άσε ένα σχόλιο