Αυγ 30 2014

Οι πειρατές των αμοιβών μας!

Το καλοκαίρι θεωρητικά πέρασε. Τώρα τα κεφάλια μέσα! Οι δόσεις στην εφορία, ο ΦΠΑ και όλα όσα …μας χρεώνουν οι πειρατές που μας κυβερνάνε είναι μπροστά μας. Επίσης και η …αναδουλειά.

Σε αυτές τις συνθήκες, με θέμα τις αμοιβές του κλάδου αλλά και την τοπική αρμοδιότητα κλπ. Θέματα που επενέρχονται για συζήτηση ενώ έχουν θεωρητικά λήξει από καιρό, συνεδριάζει εκτάκτως η Ε.Γ.της ΟΔΕΕ στις 2 Σεπτέμβρη.

Ο σύντροφός μας μέλος της Ε.Γ. λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν θα παρεβρεθεί στην συγκεκριμένη συνεδρίαση. Ομως κατέθεσε έγκαιρα τις απόψεις της παράταξής μας στην ΟΔΕΕ και τις απέστειλε σε όλα τα μέλη της Ε.Γ αλλά και στους αντιπροσώπους της ΟΔΕΕ.

Το έγγραφο με τις απόψεις  του – μας, αντιγράφεται εδώ:

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ο  προβληματισμός μου είναι μεγάλος, όπως όλων σας φαντάζομαι. Μου κάνει δε μεγάλη εντύπωση η επιμονή της Τρόϊκας για «μεταρρυθμίσεις» στον κλάδο μας.

Είναι αλήθεια, πως οι τράπεζες, οι εισπρακτικές, κάποιοι δικηγορικοί σύλλογοι εδώ και χρόνια, πολύ πριν την «καπιταλιστική κρίση» του 2009 πίεζαν έντονα για την κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Χρησιμοποίησαν όσα μέσα διέθεταν, για να πετύχουν το σκοπό τους.

Τα πλάνα τους όμως δεν βγήκαν, παρά τις προσπάθειες και τις διαχρονικές πιέσεις τους προς τις κυβερνήσεις. Ξέρετε γιατί; Επειδή το επάγγελμα μας είναι προστατευόμενο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάργηση των κλαδικών μας δικαιωμάτων, δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν στο κλάδο μας δεν υπάρχουν Πήλιοι Γούσηδες  και Εφιάλτες.

Είναι άλλο πράγμα η αντιλαϊκή μνημονιακή  πολιτική που ασκείται σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, των εργαζομένων και συνταξιούχων της χώρας, ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην Υγεία, την Παιδεία, την Δημοκρατία, στις υποδομές της χώρας. Όπως διαφορετικό πράγμα είναι η κατάργηση δικαιωμάτων συγκεκριμένων «προστατευόμενων» από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα κλάδων, όπως ο δικός μας! Όπως οι δικαστές…είμαστε ως λειτούργημα, σε μεγάλο βαθμό στυλοβάτες του σάπιου αυτού συστήματος. Για τον λόγο αυτό δεν μας έχουν βάλει ακόμη χέρι. Για τον ίδιο λόγο οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας προστατεύουν.

Η ΟΔΕΕ πρόσφατα έχει απαντήσει με πολυσέλιδο έγγραφο προς το Υπουργείο στα ίδια ακριβώς ερωτήματα της Τρόϊκας. Το δε Υπουργείο απάντησε στην  Τρόϊκα με την σειρά του, εγκρίνοντας και επαυξάνοντας στις απόψεις μας. Αλλά και η Ευρώπη έχει απαντήσει υπέρ ημών.

Γιατί επανέρχεται η Τρόϊκα; Ποιος την πιέζει; Γιατί ξαναμπαίνει στην κουβέντα εκτός από τις αμοιβές μας και ο γεωγραφικός περιορισμός; Οι προϋποθέσεις εισόδου στο επάγγελμα, αλλά και ο κλειστός αριθμός; Τι μπορούμε να κάνουμε σαν κλάδος;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ζητάνε ξανά την ανασκόπηση – αναθεώρηση και εξορθολογισμό των αμοιβών μας.

Τι σημαίνει ανασκόπηση; Τι αναθεώρηση και τι εξορθολογισμός φαντάζομαι όλοι γνωρίζουμε.

Σύμφωνα με «την νέα διαταγή» της Τρόϊκας στον υποτελή Υπουργό Δικαιοσύνης, αν δεν ήμουν καχύποπτος, θα έβγαζα το συμπέρασμα, ότι η Ε.Γ. της ΟΔΕΕ αλλά και οι αντιπρόσωποι της, είναι φοβερά διορατικοί. Έτσι, έγκαιρα διαισθάνθηκαν τον κλαδικό κίνδυνο  σε σχέση με τις αμοιβές και στην Θεσσαλονίκη πρόσφατα, καθόρισαν το PlanBτης αμοιβής σε ζώνες.

Αν πράγματι η Τρόϊκα με πίεση των τραπεζών πιέζει ξανά το Υπουργείο για αναθεώρηση των αμοιβών μας, τότε η συνάντηση με την Ένωση Τραπεζών ήταν κάλπικη και προσχηματική. Την έκαναν για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πιέζει πράγματι η Τρόϊκα για τον «εξορθολογισμό των αμοιβών μας; Μήπως τελικά αυτό με τις αμοιβές, αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που μπαίνουν ξανά στο τραπέζι δεν προέρχονται από την Τρόϊκα αυτή καθ εαυτή ( η οποία εκτιμώ ότι αδιαφορεί για μας, λόγω του μεγέθους μας, του όγκου των οικονομικών μας στοιχείων σε σχέση με την επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού αλλά και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου του επαγγέλματος). Μήπως η πίεση δεν προέρχεται σήμερα από τις Τράπεζες ( οι οποίες κάνουν την δουλεία τους μια χαρά  με τους καραγκιόζηδες μειοδότες που συνεργάζονται μαζί τους).

Πιστεύω ότι η επαναλαμβανόμενη αναμόχλευση των κυρίαρχων για τον κλάδο μας ζητημάτων (την ίδια στιγμή που τα πάντα είχαν κλείσει τόσο με το Π.Δ. όσο και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και με Ευρωπαϊκές οδηγίες) ξεκινά αποκλειστικά από πιέσεις που ασκούν ιδιοτελείς  «συνάδελφοι» που έχουν άκρες και μέσα, με την συμπαράσταση κάποιων Δικηγορικών Συλλόγων τύπου…Σερρών, συνεπικουρούμενοι από τις τράπεζες ( που έτσι ή αλλιώς θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι στην τελική).

Κοντολογίς κάποιοι «δικοί μας» θέλουν να καταργηθεί το ισχύον  ΦΕΚ. Προσπαθούν να διαμορφώσουν νέους όρους και τετελεσμένα.

Δεν ήταν δηλαδή και τόσο διορατική η απόφαση της ολομέλειας στην Θεσσαλονίκη κατά την γνώμη μου.

Δεν περιμένω φυσικά να συμφωνήσετε με τον συλλογισμό μου. Εξάλλου όλοι σας ψηφίσατε στην Θεσσαλονίκη με τεράστια ευκολία την κατάργηση του ισχύοντος ΦΕΚ.  (Όλα τα  φληναφήματα που συνοδεύουν την απόφαση αυτή, με δήθεν ασφαλιστικές δικλείδες για την μειοδοσία, είναι μπούρδες για συνδικαλιστική κατανάλωση.

Κάποιοι ισχυροί…μας σέρνουν στην λογική τους. Αρνούμαι να μπω σε μια τέτοια συλλογιστική.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα, με πρωτοπόρους τους Συλλόγους, θα έπρεπε ήδη να έχει ενημερώσει όλους τους συναδέλφους για το τι παίζεται! Να έχουν πραγματοποιηθεί Γενικές Συνελεύσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όπως από καιρό έχω προτείνει.

Αν αυτού όμως υπάρχει …άκρα του τάφου σιωπή! Έχετε την άποψη ότι η Ε.Γ και η Ολομέλεια έχει το αλάθητο του ΠΑΠΑ αλλά και την αρμοδιότητα να ενεργεί ερήμην του κλάδου (επειδή πριν από 2 χρόνια περίπου κάποιοι μας ψήφισαν). Μόλις ακούτε Γενική Συνέλευση Συλλόγου, βγάζετε σπυριά!

Οι συνάδελφοι όμως της βάσης …θα έχουν το όποιο πρόβλημα και αυτοί σας εκλέγουν στις όποιες θέσεις. Σε αυτούς αργά ή γρήγορα θα απολογηθείτε. Το ζητούμενο είναι να μην έχετε πάρει τα δικαιώματα του κλάδου στο λαιμό σας.

Θέλω επίσης να τονίσω πως η έννοια  «ορθολογισμός» συναντάται μόνο στα λεξικά της καπιταλιστικής πολιτικής οικονομίας. Βασικό κριτήριο του ορθολογισμού στον καπιταλισμό είναι το κέρδος. Κάθε τι που φέρνει κέρδος στο κεφάλαιο είναι ορθολογισμός.

Ότι φέρνει σχετική  ζημιά στο κεφάλαιο, ακόμη κι αν μετατρέπεται σε συνολικό κέρδος για ένα κλάδο ή και ολόκληρη την Κοινωνία είναι ανορθολογισμός!

Ο «εξορθολογισμός» δεν είναι παρά η αποκατάσταση της ωμής κερδοφορίας του κεφαλαίου σήμερα σε βάρος του κλάδου μας και της Κοινωνίας ευρύτερα, ακόμη κι αν αυτό έχει επιπτώσεις σε βάρος του μέλλοντος του ίδιου του κεφαλαίου.

Ο   «εξορθολογισμός» λοιπόν των αμοιβών μας, είναι η απόλυτη κερδοφορία σε αυτή την φάση, των ισχυρών του κλάδου και φυσικά κυρίως του τραπεζικού και όχι μόνο κεφαλαίου, σε βάρους της πλειοψηφίας του κλάδου μας, άσχετα αν στο μέλλον αυτό αποδειχτεί μπούμεραγκ σε βάρος τους, από τον ευτελισμό των κλαδικών υπηρεσιών, με ότι αυτό σημαίνει.

Θέση μου είναι,  η διατήρηση πάση θυσία των κεκτημένων του κλάδου μας, κυρίως του ισχύοντος ΦΕΚ.

Χρειάζονται να γίνουν άμεσα και κατά σειρά κάποιες ενέργειες:

Α. Άμεση σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων στους Συλλόγους (χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες) ή έστω ημερίδες ενημέρωσης όλων των συναδέλφων, προκειμένου να γίνουν κοινωνοί του προβλήματος και να αγωνιστούν στο δρόμο αν χρειαστεί.

Β. Παράταση της προθεσμίας προκειμένου να κατατεθεί ξανά η κλαδική πρόταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Γ. Άμεση συνάντηση της Ε.Γ. της ΟΔΕΕ με την διοίκηση της ΕΝΩΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.( Να μας πουν την τελική τους πρόταση, αλλά και να δούμε αν είναι δικός τους δάκτυλος η νέα πίεση για εξορθολογισμό των αμοιβών και κατάργηση της τοπικής αρμοδιότητας.

Δ. Επιδίωξη άμεσης συνάντησης της Ε.Γ. της ΟΔΕΕ με το αντίστοιχο κλιμάκιο της Τρόϊκας να δούμε προθέσεις, αλλά και τονίσουμε τις απόψεις μας.( Άλλο το έγγραφο και άλλο το προφορικό). Στην συνάντηση αυτή τα επιδιωχθεί οπωσδήποτε η παρουσία του προέδρου της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ή κλιμακίου της, με έξοδα της ΟΔΕΕ ( έτσι κι αλλιώς είμαστε το προεδρείο της) .

Ε. Αν τελικά δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από τις παρεμβάσεις μας και επιμείνουν στην εξαθλίωση του κλάδου. ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ  (ΟΧΙ ΑΠΟΧΗ)

ΣΤ. Ενημέρωση των Κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων

 

Κλείνω τονίζοντας την ενημέρωση των συναδέλφων,  την αγωνιστική τους εγρήγορση, την αναγκαιότητα της προσωπικής επαφής της Ε.Γ. με το κλιμάκιο της Τρόϊκα (το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να κανονίσει συνάντηση) και την ανάγκη της συμμετοχής του προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Δικαστικών Επιμελητών ή κλιμακίου της στις όποιες συζητήσεις γίνουν.

Συναδελφικά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

μέλος της Ε.Γ.

5 σχόλια για το “Οι πειρατές των αμοιβών μας!”

  1. ΞΕΝΗ ΒΑΣ. ΚΕΣΙΝΗ έγραψε:

    STOP!
    Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Αλήθεια είναι, πως κάποιοι δικαστικοί επιμελητές σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις εισπρακτικές, με την ανοχή των κλαδικών μας οργάνων, εδώ και χρόνια, πολύ πριν την «καπιταλιστική κρίση» του 2009 με τον παρατεινόμενο αθέμιτο ανταγωνισμό, διαμόρφωσαν συνθήκες οι οποίες καλλιέργησαν το έδαφος για να την κατάργηση των δικαιωμάτων μας.
    Αλήθεια είναι, πως το 2011, “εν μέσω” της «καπιταλιστικής κρίσης», η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ την εξαίρεσή μας από το άνοιγμα των επαγγελμάτων, υψώνοντας το λάβαρο της εξαίρεσής μας ως αποτέλεσμα συνδικαλιστικής διαπραγμάτευσης, η οποία εξαργυρώθηκε με ψήφους στις κλαδικές μας εκλογές το 2013!.
    Αλήθεια είναι, πως η εξαίρεση μας, όπως αναφέρει το Π.Δ. 68 (ΦΕΚ 153Α/1-7-2011), έγινε “με σκοπό την εξυπηρέτηση επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του ιδιαίτερου χαρακτήρα του δικαστικού επιμελητή ως αμίσθου δημοσίου λειτουργού και της φύσης του έργου του ως επικουρικού της απονομής δικαιοσύνης.”
    Αλήθεια είναι, ότι η ίδια πλειοψηφία της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας, στις 26-7-2014 στις 13.00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Mediterranean, σε έκτακτη Ολομέλεια της Ομοσπονδίας των Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος (ΟΔΕΕ), με ψήφους 21 υπέρ και 5 κατά, αποφάσισε το παρακάτω ψήφισμα:
    *ΕΝΙΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ (ΜΕ ΖΩΝΕΣ), ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΦΕΚ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ*.
    Αλήθεια είναι, ότι ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!
    Αλήθεια είναι, ότι ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ!
    Αλήθεια είναι, ότι ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΔΕΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΑΣ!
    ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΘΕΜΙΤΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΑΝ!
    Αγαπητοί συνάδελφοι, η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας δεν έχει καμία πρόθεση ούτε ν’ απολογηθεί για το ψήφισμα της κατάργησης των αμοιβών μας, ούτε να προασπίσει τα κλαδικά μας δικαιώματα αφού πλέον προασπίζει τα συμφέροντα των συνεργαζόμενων ΝΤΟΠΙΩΝ και ΤΡΟΪΚΩΝ ΣΚΙΑΧΤΡΩΝ.
    Αλήθεια είναι, ότι αυτό πρέπει να σταματήσει!
    Χρειάζεται άμεσα ανάληψη δράσης από μας, για να σταματήσει η κατάργηση των δικαιωμάτων μας.
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ!
    Με τιμή
    Ξένη Βασ. Κεσίνη.

  2. ΕΠΑΡΧΙΩΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ έγραψε:

    ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΟΤΙ ΛΕΣ. ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ? ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ? ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ? ΚΑΝΑΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ? ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΤΕ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ ΣΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Γ ΤΗΣ ΟΔΕΕ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ? Η ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ. ΠΡΕΚΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΗ ΚΛΠ? ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ? ΑΦΟΥ ΕΡΘΟΥΝ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ? ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ? ΔΕ ΜΑΣ ΡΩΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ!

  3. synadelfos apo eparxia έγραψε:

    akoma den exei mpei to sxolio pou eixa parathesei edw kai toso kairo? akoma gia elegxo einai? mipws kai eseis eiste sto kolpo? ti ginetai mia apantisi perimenw

    • Ρ.Π.Δ.Ε. έγραψε:

      Αγαπητέ συνάδελφε, συγνώμη που αργήσαμε να αναρτήσουμε τα σχόλια σου. Καθυστερήσαμε λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων διαχείρισης της ιστοσελίδας μας. Δεν είμαστε …σε κανένα κόλπο, ελπίζω να το έχουμε αποδείξει στα 18 χρόνια της δράσης μας. Όμως εμείς μιλάμε και γράφουμε επώνυμα και όχι με ψευδώνυμο. Αυτό περιμένουμε την επόμενη φορά και από εσένα.
      Φυσικά και εκφράσαμε την θέση μας και τους προβληματισμούς μας στην Θεσσαλονίκη. Αυτό εξάλλου κάνουμε πάντα. Εμείς θέλουμε να ακούγονται ΟΛΟΙ! Ακόμη κι όταν διαφωνούμε μαζί τους.
      Εκφραζόμαστε μέσα από την kokkinigrammi και από εκεί ενημερώνουμε όσους συναδέλφους …θέλουν να ενημερωθούν. Περιμένω το νέο σου σχόλιο…επώνυμα!
      Έλα μαζί μας να φτιάξουμε μια ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και η φωνή όλων να ακούγεται πιο δυνατή.

Άσε ένα σχόλιο