Δεκ 07 2014

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ !

Πανελλαδική ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ από τα καθήκοντα μας, η οποία αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη 10-12-2014 μέχρι την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του σχεδίου Νόμου του Κ.Πολ.Δ  αποφάσισαν η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας και οι σύλλογοι της χώρας.

Αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας αφού κρίθηκε αναγκαία η μετωπική συμπόρευση του κλάδου με τους δικηγόρους της χώρας προκειμένου η ασκούμενη πίεση προς την κυβέρνηση να είναι ισχυρότερη.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, “μπαίνει” σε συζήτηση στα μέσα του Δεκέμβρη. Πιθανή ημερομηνία φέρεται η 15-12-2014 και αν γίνει έτσι, η ψηφοφορία για αυτό θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα.

Το Νομοσχέδιο όπως όλοι γνωρίζετε πλέον, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των Τραπεζών.

Η αντίθεσή του κλάδου μας σε αυτό, επικεντρώνεται κυρίως στις παρακάτω αλλαγές του ισχύοντος νομικού πλαισίου που επιβάλλει το σχέδιο νόμου αλλά και σε μια σειρά άλλες:

  • Καταργείται η φυσική ενημέρωση από τον δικαστικό επιμελητή  του πολίτη – οφειλέτη στην επαναληπτική διαδικασία πλειστηριασμού, η οποία αντικαθίσταται με μια ανάρτηση σε ιστοσελίδα. Έτσι καταργείται στην πράξη η έννομη προστασία του. Ζητάμε να μην καταργηθεί η επαναληπτική περίληψη πλειστηριασμού και οι κοινοποιήσεις της. Σε κάθε περίπτωση ένα απόσπασμα πρέπει να επιδίδεται σε όσους έχουν έννομο συμφέρον από την διαδικασία. Επίσης αν χρειάζεται επιπλέον και ηλεκτρονική ανάρτηση του αποσπάσματος στο μέλλον, αυτό να γίνεται από τα αρμόδια όργανα της εκτέλεσης και όχι από τον συμβολαιογράφο – υπάλληλο του πλειστηριασμού.
  • Αλλάζει η σειρά στον πίνακα κατάταξης. Οι αξιώσεις των τραπεζών θα προηγούνται των απαιτήσεων του Δημοσίου και των εργαζομένων. Ζητάμε για λόγους Δημόσιου συμφέροντος να προηγούνται οι εργαζόμενοι και το δημόσιο.
  • Καταργείται η κατάθεση της έκθεσης επίδοσης της διαταγής πληρωμής από τον δικαστικό επιμελητή στο δικαστήριο που την εξέδωσε, για να εξυπηρετηθούν οι τράπεζες και να μπορούν τσάμπα να κάνουν την δουλεία τους με τους υπαλλήλους τους. Ζητάμε να μην αλλάξει το ισχύον άρθρο.
  • Ελαχιστοποιείται το χρονικό διάστημα πλειστηριασμού  στα ακίνητα, τόσο που περιορίζονται τα δικαιώματα των πολιτών – οφειλετών στα ένδικα βοηθήματα, αλλά και η δυνατότητα να μπορέσει χρονικά ο οφειλέτης να εξοφλήσει την οφειλή του. έτσι εξυπηρετούνται κυρίως οι τράπεζες που θα εκθέτουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα των οφειλετών τους σε ελάχιστους χρόνους. Ζητάμε να παραμείνουν σε ισχύ οι σημερινές διατάξεις, οι οποίες είναι  προς όφελος των πολιτών.
  • Μεγαλώνει το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης του πλειστηριασμού κινητών επιβαρύνοντας οικονομικά την διαδικασία του, και κατά συνέπεια τον πολίτη – οφειλέτη. Καταργείται η περίληψη στα κινητά. Ζητάμε να μην αλλάξουν οι ισχύουσες διατάξεις, ως οι πλέον κατάλληλες. Να μην καταργηθεί η περίληψη, άλλως να αντικατασταθεί με απόσπασμα.
  • Επιτρέπεται κατάσχεση επί κατασχεμένου (σε κινητά και ακίνητα) με παράλληλη εξασφάλιση των προκαταβαλλομένων εξόδων, μόνο στον δανειστή του οποίου η διαδικασία θα ευδοκιμήσει. Καθιστώντας έτσι μοναδικό “παίκτη” επίσπευσης κατασχέσεων τις τράπεζες. Αλλά και δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στην ίδια την διαδικασία.   Ζητάμε να μην επιτρέπεται πολλαπλή κατάσχεση. Να διατηρηθούν τα ισχύοντα άρθρα.
  • Αλλάξουν την τιμή της Α΄προσφοράς στον πλειστηριασμό, μειώνοντας την. Ζητάμε η ο πλειστηριασμός να διεξάγεται με τιμή Α΄προσφοράς τόσης που να εξασφαλίζονται πρωτίστως τα δικαιώματα του οφειλέτη.
  • Εισάγεται διάταξη με την οποία ο δικαστικός επιμελητής υποχρεώνεται (θα μπορεί ακόμη και με διάρρηξη) να εισέρχεται στο κατασχεμένο σπίτι και να το δείχνει στα λογής λογής -κοράκια. Η διάταξη αυτή θα βοηθά τις τεχνικές υπηρεσίες των τραπεζών να εκτιμούν την αξία των ακινήτων προκειμένου να υπερθεματίσουν ή όχι οι ίδιες οι τράπεζες ή πελάτες τους. Αρνούμαστε το ρόλο του μπαμπούλα των πολιτών. Ζητάμε την απόσυρσή της διάταξης.

Όπως γίνεται καθαρό, το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Κ.Πολ.Δ έχει τα ίδια μνημονιακά χαρακτηριστικά όλων των νομοσχεδίων που έχει ψηφίσει η  συγκυβέρνηση της υποτέλειας της Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Καταργεί δικαιώματα πολιτών, ενισχύοντας την θέση των τραπεζών, οι οποίες θα μπορούν πλέον με το ελάχιστο διαδικαστικό κόστος, να παίρνουν τα σπίτια των πολιτών που έτυχε να οφείλουν, φτηνά, γρήγορα και σχεδόν με κρυφές διαδικασίες. Κατακρεουργώντας οικονομικά και τον κλάδο μας, βάζοντας τον παράλληλα απέναντι στην κοινωνία αφού του επιφυλάσσει τον ρόλο του μπαμπούλα για την αποκλειστική εξυπηρέτηση τους.

Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι απόλυτα ικανοποιημένη, από τις αποφάσεις των οργάνων του κλάδου.  Συγχαίρει όλους τους συνδικαλιστές που τούτη την φορά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Είναι απόλυτα ικανοποιημένη που οι απόψεις και οι προτάσεις της κυριάρχησαν σχεδόν ομόφωνα. Αποδείχνεται πως η διαρκής και διαχρονική της πίεση να αλλάξει συνδικαλιστικές στάσεις και αντιλήψεις και η προσπάθειά της να μετασχηματίσει συνειδήσεις αρχίζει σιγά σιγά να φέρνει κάποια αποτελέσματα.

Καλεί όλους τους συναδέλφους να πειθαρχήσουν συνειδητά στις αποφάσεις της ομοσπονδίας και των συλλόγων και να ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΝ την ΑΠΟΧΗ του κλάδου για να στεφθεί με επιτυχία και νικηφόρο αποτέλεσμα.

Ο αγώνας που σήμερα δίνουμε, είναι αγώνας υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών – οφειλετών από την μία, και κλαδικής επιβίωσης από την άλλη. Παράλληλα χτίζεται και ένα διακλαδικό μέτωπο που σίγουρα θα διευρυνθεί και θα αξιοποιηθεί στο μέλλον.

Η ΑΠΟΧΗ μας όμως, έχει και άλλο ένα ουσιαστικό αίτημα. Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους που συνεργάζονται με το Δημόσιο. Με την αποχή δίνεται η δυνατότητα στους “ΚΕΔΙΤΕΣ” να αρνηθούν νόμιμα να παραλάβουν εντολές που παραγράφονται από τις ΔΟΥ. Πιέζοντας έτσι το Υπουργείο να καταβάλλει τις οφειλές του, αλλά και να λύσει νομοθετικά το θέμα των συμψηφισμών μεταξύ οφειλομένων και οφειλών.

Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι οι επιδόσεις και οι εκτελέσεις που θα πραγματοποιηθούν στην διάρκεια της ΑΠΟΧΗΣ επιβάλλεται για την νομιμότητά τους (για να μην είναι ακυρώσιμες) να έχουν την έγκριση και την άδεια των συλλόγων.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Άσε ένα σχόλιο