Δεκ 15 2014

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια !

του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Συνάδελφοι, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε πόλεμο πολιτικό. Πολεμάμε την υποτελή κυβέρνηση, αντιστεκόμαστε τις αντιλαϊκές της επιλογές. Την πολεμάμε για να “πέσει”. Πολεμάμε για να μην περάσουν κι άλλα μέτρα σε βάρος μας. Πολεμάμε για δημοκρατικές ελευθερίες. Για το δικαίωμά μας  στην επιβίωση, στην υγεία, στην εργασία, στη ζωή !   

Ο παραταξιακός εμφύλιος δεν βοηθά και δεν βγάζει πουθενά. Ειδικά αν είναι κάλπικος… σαν νόμισμα με την ίδια όψη κι από τις δύο πλευρές. Επιβάλλεται ειδικά ετούτη την περίοδο, ο κλάδος να είναι ενωμένος!

Η ενότητα όμως δεν είναι μια αυτοτελής θεότητα, αλλά αποτέλεσμα συγκρούσεων, συνθέσεων, διαλόγου και δημοκρατικής  διαδικασίας.

Η ενότητα μπορεί να υπάρξει μόνο τότε, όταν η ηγεσία αποδείξει ότι λογαριάζει την βάση. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μονάχα, αν οι σημαντικές αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, παίρνονται σε όσο το δυνατόν μαζικότερες διαδικασίες. Όταν δηλαδή αντί να αποφασίσει η “πλασματική”πλειοψηφία ενός Διοικητικού Συμβουλίου των συλλόγων, αποφασίζει η Γενική Συνέλευση των μελών.

Όταν αντί να αποφασίσει η “πρόσκαιρη”πλειοψηφία μιας Εκτελεστικής Γραμματείας, αποφασίσει ολόκληρη η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας.

Βέβαια στις μαζικές αυτές διαδικασίες, μπορεί να βγει διαφορετικό αποτέλεσμα από το ποθητό για κάποιους ( όπως  π.χ. έγινε στην πρόσφατη Γ.Σ. για τις ενιαίες αμοιβές που ήθελαν να περάσουν). Γι αυτό και οι μαζικές διαδικασίες, γενικώς αποφεύγονται από εκείνους που ελέγχουν πλειοψηφικά τα κονκλάβια των φορέων.

Ακριβώς επειδή υπάρχει διαφορετικότητα στις αντιλήψεις, στις θεωρήσεις και στις δράσεις υπάρχουν παρατάξεις. Κάτι που κάποιος θεωρεί ως “σούπερ επαναστατικό αγώνα”, κάποιος άλλος το θεωρεί συμβιβασμό. Έτσι είναι αυτά. Έτσι πρέπει να είναι για να υπάρχουν συνθέσεις, πιέσεις και τελικά βελτιώσεις μέσα από τις αντιπαραθέσεις.

Το ζητούμενο είναι, οι απόψεις των παρατάξεων να φτάνουν αυτούσιες χωρίς διαστρεβλώσεις στον συνάδελφο. Να βγάζει τα συμπεράσματά του μόνος του, αφού μόνος του καθορίζει και την τύχη του. Το ψέμα, έχει μεν κοντά ποδάρια. Αλλά όσο πιο μεγάλο τόσο πιο πιστευτό.

Εμείς σαν ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ μέσα από την καθημερινή δράση μας και την διαχρονική παρουσία μας, έχουμε αποδείξει σε όλους, ότι ο αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα, το κεφάλαιο που τα δημιουργεί, οι κυβερνήσεις που το εξυπηρετούν και τέλος τα δικά μας λαμόγια που χορεύουν στους ρυθμούς του.

Ακριβώς για αυτό η διαφορετικότητά μας με τις άλλες παρατάξεις, είναι ορατή από όλους σας και μας την αναγνωρίζετε. Είτε μας συμπαθείτε είτε όχι. 

Για κάποιους λόγους, που δεν είναι του παρόντος σημειώματος η ανάλυσή τους, το τελευταίο διάστημα γίναμε όλοι μάρτυρες αντιδημοκρατικών ενεργειών, εκ μέρους του προέδρου της ΟΔΕΕ, με αποτέλεσμα την συνολική γελοιοποίηση μας, ως συνδικαλιστικού κινήματος. Αποχή διαρκείας, αναστολή, νέα αποχή, όχι, ναι!

Αναγνωρίζει σε κείμενό του καθαρά, την πραξικοπηματική του ενέργεια για αναστολή της δικής μας ΑΠΟΧΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, (αφού για την νομιμοποίηση του πραξικοπήματός του χρειάστηκε να οργανώσει όπως γράφει ο ίδιος, νόμιμη συνεδρίαση της Ε.Γ. για να επικυρώσει την ποθητή για εκείνον ΑΝΑΣΤΟΛΗ) εξευτελίζοντας έτσι τον κλάδο μας απέναντι στο σύνολο του νομικού κόσμου, που έστω και για λίγο, όσο μας άφησε ο πρόεδρος της ΟΔΕΕ δηλαδή, θεώρησε ότι είχε να κάνει με κλάδο ισότιμο συνομιλητή του, από τον οποίο είχε απαιτήσεις …και όχι με “κλάδο δραχμοφονιάδων κλητήρων”).

Το επικυρωμένο πλέον (από τα 5 μέλη της Ε.Γ. πλην του κ. Μήτση και του γράφοντα) πραξικόπημα, εκτός της ουσιαστικής αποδυνάμωσης της όποιας διαπραγματευτικής μας θέσης,  αποδυναμώνει και την αποχή των Δικηγόρων, οι οποίοι προς τιμή τους σήμερα, αποφάσισαν ότι…“Η πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης να μεταθέσει στην πρώτη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής …μετά τις εορτές, δεν συνιστά αποδοχή των θέσεων του Δικηγορικού Σώματος. Κατόπιν τούτου…δεν συντρέχει λόγος αναστολής της ΑΠΟΧΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ”.

Ο πρόεδρος της ΟΔΕΕ, συνεχίζει την κατρακύλα του και την διασπαστική τακτική των κλαδικών αγώνων (μπαίνει σε διαπραγμάτευση άρθρων με τον Υπουργό, ενώ οι κινητοποιήσεις μας έχουν στόχο την απόσυρση). Βάλει εναντίον συγκεκριμένων συνδικαλιστών, αλλά και του συλλόγου της Αθήνας. Ισχυρίζεται στην προσπάθειά του, να με απαξιώσει ο κλάδος, πως τάχα, επειδή ξυπνώ αργά δεν πήγα στην συνεδρίαση της Ε.Γ. που θα ψήφιζε την αναστολή της ΑΠΟΧΗΣ.

Αν και το θέμα μας δεν είναι η ώρα της αφύπνισης μου, προτιμώ να γίνονται απογευματινές ώρες οι όποιες συνεδριάσεις. Για πολλούς λόγους. Όμως ο πρόεδρος, ισχυρίζεται το παραπάνω, επειδή δεν τολμά να πει, ότι η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ζήτησε άμεση σύγκληση της Ολομέλειας, προκειμένου να παρθεί η όποια απόφαση στην μαζικότερη για την ΟΔΕΕ διαδικασία και εκείνος προφασιζόμενος την γραφειοκρατία του κώδικά μας αρνήθηκε. Όπως αρνήθηκε να περιμένει την απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου της Αθήνας που θα γινόταν το μεσημέρι της Παρασκευής (γιατί άραγε;). Η συνεδρίαση της Ε.Γ. ήταν κανονισμένη για το Σάββατο. Με κάλεσε προφορικά  στην “συνεδρίαση” της Παρασκευής και του απάντησα πως δεν θα πάω και δεν θα νομιμοποιήσω τηλεφωνική συνεδρίαση της Ε.Γ. που θα αποφασίσει την αναστολή των κλαδικών κινητοποιήσεων (επειδή ίσως  άρχισαν οι πιέσεις από τράπεζες, δημόσιο, μεγαλοεπιμελητές). Αφού αυτός αρνείται για γραφειοκρατικούς λόγους την Ολομέλεια, για τους ίδιους λόγους αρνούμαι αφού μπορώ  την γραμματεία.

Όσο τώρα αφορά την απουσία μου από την συνεδρίαση της Ε.Γ. της Κυριακής, για την οποία με ψέγει προσθέτοντας τεχνηέντως το “δεν είναι έκπληξη”, υπονοώντας ότι…διαρκώς απουσιάζω τάχα από τις συνεδριάσεις, απλώς ψεύδεται. Δεν είναι εξάλλου κάτι καινούριο. Η παραποίηση της αλήθειας, η μισή αλήθεια ακόμη και το χοντρό ψέμα, είναι η προσφιλής τακτική τους. Λοιπόν… μετά την συνάντηση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή το Σάββατο, κάναμε  ολόκληρη κουβέντα για την  ώρα που θα συνεδριάζαμε σαν Ε.Γ. εκτάκτως την Κυριακή.

Παρακάλεσα τον πρόεδρο, τον Τσιτσώνη (Λάρισα)και τον Μιχαλόπουλο (Θράκη) η συνεδρίαση να γίνει στις 3 μ.μ. γιατί διαφορετικά, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων μου (τις οποίες ήταν αδύνατον να αθετήσω, όταν τις ανέλαβα δεν γνώριζα ότι θα έβαζε έκτακτη συνεδρίαση για να νομιμοποιήσει το πραξικόπημά του) δεν θα μπορούσα να παρευρεθώ. Επιδειχτικά αδιαφόρησε στο αίτημα μου και έβαλε την συνεδρίαση για τις 11 π.μ. Ακριβώς επειδή ήθελε να απουσιάσω…και τώρα με εγκαλεί.

Είναι ξεκάθαρο νομίζω, ότι η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δεν ήθελε την ΑΝΑΣΤΟΛΗ της ΑΠΟΧΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, και χρησιμοποιούσε όσα μέσα διέθεται. Δεν ήθελε την αναστολή επειδή το αίτημά της ΑΠΟΧΗΣ μας,  δεν ήταν η μεταφορά του χρόνου συζήτησης του ν/σ, αλλά η απόσυρσή του.

Τέλος με κολακεύει η άποψη του προέδρου της ΟΔΕΕ, περί συνολικής αποδοχής των αιτημάτων της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ομόφωνα από το Δ.Σ. του συλλόγου της Αθήνας. Χαίρομαι που παραδέχεται, ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της  είναι τόσο πλατύ, που το αγκαλιάζουν όλοι. Αλλά και ο επικεφαλής της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ τόσο “γατόνι” που αν και μειοψηφία, οι απόψεις του μετατρέπονται σε πλειοψηφικές.

Τον ευχαριστώ. 

Να τον ενημερώσω, επίσης, πως στον ΔΣΑ  την προηγούμενη Πέμπτη, δεν μαζεύτηκαν οι παρατάξεις που πρόσκεινται στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, αλλά συγκεντρώθηκαν όλες οι αριστερές (πλην ΚΚΕ) παρατάξεις των νομικών κλάδων, (ο Μήτσης δεν είχε κληθεί)με θέμα συζήτησης τις  δράσεις και τις εκδηλώσεις που απαιτούνται, για να γίνει γνωστός στους πολίτες ο βαθύς  αντιδραστικός και  φιλοτραπεζικός χαρακτήρας  του  ν/σ  για το οποίο έχει ξεσηκωθεί και συνεχίζει, ο νομικός κόσμος…πλην του δικού μας …που δυστυχώς…  τον έβαλε η “ηγετική φυσιογνωμία”  του προέδρου κ. Πρεκετέ, αλλά και άλλων μικρότερης εμβέλειας προέδρων, να ξανακαθίσει  ήσυχα ήσυχα στα αυγά του (διασπώμενο (;!).

Μια και το συζητάμε, ο σύλλογος της Αθήνας, έχει πάνω από το 50% των μελών του κλάδου και οι υπόλοιποι 7 σύλλογοι τους υπόλοιπους. Γιαυτό και εκλέγει 14 αντιπροσώπους στην ΟΔΕΕ και όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι 12.

Αν δεν λογαριάζεις λοιπόν τις αποφάσεις του συλλόγου της Αθήνας …μάλλον το λάθος είσαι εσύ και όχι ο Σύλλογος.

Τώρα…για να πούμε και του στραβού το δίκιο… ΠΡΟΣΥΔΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ έχουν μεταξύ τους μια κόντρα. Μεγάλη κόντρα. Σαν μάννα με κόρη στην εφηβεία! Ποιος θα την πληρώσει στο τέλος την ζημιά; Θα δείξει! Από εσάς εξαρτάται.

Την αντίδρασή σας…της επιλογή σας.

Άσε ένα σχόλιο