Μαρ 29 2015

Δημόσια διαβούλευση!

    του Χρήστου Φενερλή

Οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι, όπως παντού στην Ελλάδα έτσι και στο χώρο μας τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο ,οι εξελίξεις είναι ραγδαίες! Ο δικαστικός επιμελητής σήμερα κινείται στα όρια της φτώχειας ( ένα μεγάλο ποσοστό). Ένα άλλο επιβιώνει με χίλια  ζόρια έχοντας χάσει το 60 με 70%της δουλειάς.

Το θέμα μας σήμερα είναι αν μπορεί να αναχαιτιστεί αυτή η κατρακύλα. Αν γίνεται να βελτιωθεί η οικονομική  μας κατάσταση.

Γιατί είπαμε καλή η τεχνολογία ,καλή η μόρφωση ,καλός ο ηλεκτρονικός κόσμος αλλά χωρίς δουλειά όλα αυτά είναι “ραπανάκια για την όρεξη”.

Προϋπόθεση για να εκμεταλλευτείς, όλα όσα σου δίνει η μόρφωση και η τεχνολογία είναι να υπάρχει ύλη ,να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για να μπορέσουμε να δώσουμε άλλη ώθηση στο κλάδο!

Θα συμφωνήσω και με την υλοποίηση του άρθρου 139 και με το 51 όμως αυτά από μόνα τους δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το πρόβλημα θα λυθεί αν και εφόσον ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα οπότε θα πέσει χρήμα στην αγορά και κατ’ επέκταση και στο κλάδο.

 Όσο όμως η κρίση συνεχίζεται τόσο το πρόβλημα διογκώνεται και όλο περισσότεροι από εμάς φτωχοποιούμαστε!

 Άρα η μόνη λύση φαίνεται να είναι η διεύρυνση της εργασιακής ύλης μέσα από νέες πηγές ,νέες αρμοδιότητες και κάτω από άλλο πιο συλλογικό τρόπο λειτουργίας μας.

Κυρίως πρέπει να ξεπεράσουμε όμως τους εαυτούς μας και να κάνουμε κάποια πράγματα που τώρα πια είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας!

Τι εννοώ;

 Τα συλλογικά όργανα είναι επιβεβλημένο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων  με γνώμονα την εκμετάλλευση των υποδομών που υπάρχουν αλλά και να προτείνουν νέες προοπτικές !

 Να ξεπεραστούν οι αντιπαλότητες σε προσωπικό και παραταξιακό επίπεδο! Όλοι συνάδελφοι είναι απαραίτητο να συμβάλλουν ,κανείς δεν περισσεύει όπως και κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

  Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έχει ανοίξει διάλογο για όλα αυτά τα θέματα και πως μπορούμε να βγούμε όρθιοι από την κρίση αυτή !

Να γίνει το μοναδικό θέμα που θα μας απασχολεί ,λέω εγώ!

Ας γίνουν ημερίδες, συνελεύσεις όπου θα καταθέσουν όλοι τις σκέψεις και τις προτάσεις τους. Δεν γίνεται διαφορετικά!

Ούτε βουντού μπορούμε να κάνουμε ούτε ευχολόγια ,ούτε μάγισσες και καφετζούδες να επικαλεστούμε ! Προσωπικά συμφωνώ με το Χαλκιαδάκη σε αυτά που προτείνει σε ότι  αφορά στη συλλογικότητα ,στη συνεργατική , όπως και στο ότι ο δικαστικός επιμελητής πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα σε ότι αφορά στο ρόλο του και τον τρόπο λειτουργίας του!

 Εγώ αυτά που προτείνω τα καταγράφω εδώ με την διευκρίνηση ότι έχω προτείνει επίσημα στο Δ/Σ να γίνει δημόσια συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από όποιο μέλος του συλλόγου η παράταξη εγγράφως !

Δηλαδή ο σύλλογος να συλλέξει όλες τις προτάσεις και στη συνέχεια η συνέλευση να αποφασίσει ποιες θα υλοποιηθούν!

 ΥΛΗ

Διαπιστωτικές πράξεις

Διαμεσολάβηση

Διαταγές πληρωμής

Ποινικά δικόγραφα

Περίληψη ΚΕΔΕ

Φιλικοί διακανονισμοί

Εκτέλεση (από την πρώτη πράξη μέχρι την τελευταία )

Σε αυτούς τους τομείς μπορούμε να κινηθούμε όπως λίγο  ως πολύ έχουν επισημανθεί από πολλούς !

Το ότι τώρα πια χρειάζεται και πτυχίο νομικής ο κλάδος, μας δίνει μεγάλο πλεονέκτημα να διεκδικήσουμε πολλά πράγματα !

 Τρόπος κατανομής

 Όλη η ύλη ,όπως αναφέρεται στα άρθρα 51 και 139 με άμεση υλοποίηση τους

Αστικές εταιρίες

 Κατάργηση του νόμου και επικουρικά η συμμετοχή των μελών μόνο με ίσα μερίδια


Κατάργηση του ήδη παρωχημένου  2318/95 και ψήφιση νέου Κώδικα  που θα  προσεγγίζει τα προβλήματα πιο ουσιαστικά,  δημοκρατικά και εμπεριστατωμένα, με την συμμετοχή επιτροπών  από συναδέλφους  που θα τους προτείνουν οι παρατάξεις και τα συλλογικά όργανα.

Καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού

Έλεγχος από το Δ/Σ κάθε τρεις μήνες  για την διαπίστωση είσπραξης των νόμιμων αμοιβών

 Παραπομπή σε πειθαρχικό όσων εισπράττουν αμοιβές εκτός ΦΕΚ και σε όσους δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για έλεγχο

 Συνδικαλιστικά όργανα

 Χρειάζεται άλλη δομή κατά την άποψη μου στη λειτουργία των οργάνων !

Μια δομή που θα είναι πιο ευέλικτη πιο δημοκρατική και πιο συλλογική με αλλαγές ριζικές στον κώδικα

 Η ομοσπονδία χρειάζεται να αναβαθμιστεί με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων μελών με άμεση εκλογή του εκτελεστικού οργάνου της από τη βάση !

 Ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια έχει ένα ρόλο ουσιαστικά απλού εισπράκτορα ! Δεν έχει πραγματική συμμετοχή στα κοινά αφού η ομοσπονδία έχει αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν σε όλους τους τομείς !

Αυτό πρέπει να αλλάξει και ο σύλλογος να μετασχηματίσει σε όργανο με αρμοδιότητες !

Κάθε Πρωτοδικείο και σύλλογος !

Με λόγο και εκπροσώπηση !

 Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και η αλήθεια είναι πως θέλει πολύ δουλειά  για να αντιστραφεί η κατάσταση !

Όμως αν το θελήσουμε πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε!

Να κάνουμε σκληρή προσπάθεια χρειάζεται ! Όλοι μαζί !!

Προλαβαίνουμε ακόμα !

 

 

 

 

 

Άσε ένα σχόλιο