Σεπ 10 2015

ΑΚΛΑΥΤΟΙ 

του Χρήστου Φενερλή              

Αποτέλεσμα εικόνας για ακλαυτοιΜέσα στο κατακαλόκαιρο μας έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και οι “θεσμοί” ,στη συμφωνία που έκαναν είχαν συμπεριλάβει μια σειρά από μέτρα και για τον κλάδο μας !
Λίγο ως πολύ τα γνωρίζουμε πια!

     Άνοιγμα του λειτουργήματος, σε ότι αφορά την αρμοδιότητα (πανελλαδική), αλλά και στις αμοιβές με την κατάργηση του ΦΕΚ απελευθερώνοντας τις τιμές, χωρίς κατώτατο όριο και με τον επιμελητή να διαπραγματεύεται την επίδοση από μηδενική βάση με τον εντολέα του !
Σε συνδυασμό δε και με τις αλλαγές στη δικονομία ,που μεταξύ των άλλων κατάργησε την έκδοση της περίληψης κατάσχεσης (πρόγραμμα) ο κλάδος βιώνει την περίοδο αυτή τα χειρότερα και στην ουσία σχεδόν καταργείται,  αφού ήδη έχουμε μειώσει στο μισό, λόγω της οικονομικής κρίσης , την απασχόληση μας και τα έσοδα μας!
Σε ότι αφορά στις τροποποιήσεις του Κ.ΠΟΛ.ΔΙΚ η αρμόδια επιτροπή που εισηγήθηκε τις αλλαγές ,αρχικά αρνήθηκε τη συμμετοχή του κλάδου στο τομέα που τον αφορά !
Στη συνέχεια απ’ ότι έμαθα μας επέτρεψε την παρουσία μας στη συζήτηση αλλά δεν μας έδωσε δικαίωμα ψήφου ! Δεν έδωσαν δηλαδή δικαίωμα ψήφου στους αρμοδιότερους να έχουν και λόγο και ψήφο σύμφωνα με τις γνώσεις τους!
Σήμερα λοιπόν οι δικαστικοί επιμελητές που είναι πτυχιούχοι της νομικής σχολής και που για να το πετύχουν αυτό  έδωσαν  γη και ύδωρ” προκειμένου να είναι ισότιμοι με τους άλλους όμορους κλάδους της νομικής οικογένειας , δεν κρίνονται απαραίτητοι να συμμετέχουν σε μια επιτροπή που αφορά νομικά θέματα ,αλλά κυρίως δεν κρίνονται απαραίτητοι να συναποφασίσουν για τα δικά τους θέματα !! ΤΡΑΓΙΚΟ !!,
(Θυμάμαι μια τυχαία συνάντηση με τον Κριάρη που είχα σε ένα δρόμο του Πειραιά λίγο μετά τη ψήφιση του νόμου ! Μου είχε πει με καμάρι :   “επιτέλους πέρασε ο νόμος ! Τώρα δεν θα μας βλέπουν , οι δικηγόροι αφ’ υψηλού στα τραπέζια των αποφάσεων ! Είμαστε ισότιμοι τώρα !!!»
Αμ δε Νιόνιο !! Τα ράσα δεν κάνουν το παπά !
Όπως βλέπεις όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα ! Μάλλον προς το χειρότερο πήγαμε!)
Σε όλη αυτή τη λαίλαπα , σε όλο αυτό τον ορυμαγδό , θα περίμενε κανείς να βρει η κυβέρνηση, οι θεσμοί και οι επιτροπές ένα κλάδο να βράζει , να ξεσηκώνεται και να ξεσηκώνει , θεούς και δαίμονες , να αντιστέκεται στην καρατόμησή του , στον αφανισμό του!! 
Θα περίμενε κανείς να βρει η κυβέρνηση ένα κλάδο ενωμένο σαν γροθιά που θα έφτανε μέχρι άκρων για να σωθεί!!! 

Δυστυχώς όμως δεν έγινε τίποτα τέτοιο! Το μόνο που έκανε ο κλάδος ….(Ο σύλλογος της Αθήνας)
1)Ενημέρωσε τα μέλη του συμβουλίου για τον αποκλεισμό μας από την επιτροπή της Πολ. Δικ,.
2) Γνωστοποίησε στα μέλη του συμβουλίου τις προθέσεις της κυβέρνησης και της τρόικας να αλλάξει τις δομές του δικαστικού επιμελητή!

3) Αποφάσισε το Δ/Σ να γίνει Γενική Συνέλευση για να πάρει αποφάσεις το σύνολο των μελών του συλλόγου !  Με θέμα τις αλλαγές στο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τυχόν κινητοποιήσεις

(σημ: αυτή η συνέλευση δεν έγινε ποτέ,  γιατί εντελώς ξαφνικά και φασιστικά ο πρόεδρος του συμβουλίου της Αθήνας έστειλε sms στους συναδέλφους λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της συνέλευσης και ενώ πολλοί ήδη ήταν στο χώρο της διεξαγωγής και υπέγραφαν στο βιβλίο παρουσιών, ότι αναβάλλεται η συνέλευση με απόφαση του συμβουλίου !)

Κατηγορηματικά το διαψεύδω ως μέλος του συμβουλίου !!
Ποτέ δεν πήρε τέτοια απόφαση το Δ/Σ και ποτέ δεν κλήθηκε να αποφασίσει για κάτι τέτοιο!
Αυτά έκανε ο Σύλλογος της Αθήνας για να ανατρέψει τις δραματικές εξελίξεις!!
ΤΙΠΟΤΑ ΔΗΛΑΔΗ!!!
Προσωπικά, όταν έβαλα το θέμα στο Δ/Σ πήρα την εξής αποστομωτική απάντηση από τον  Μήτση :” δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα “

“Να αντιδράσουμε ” απάντησα ” με απεργίες και δυναμικά να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση των κεκτημένων μας”
Εισέπραξα την σιωπή του και την σιωπή όλου του συμβουλίου !!ΤΡΑΓΙΚΟΤΑΤΟ!!!
Η ΟΔΕΕ τώρα, από όσο ξέρω,  για τα θέματα αυτά έκανε έκτακτη σύγκλιση της εκτελεστικής γραμματείας και μετά από παρεμβάσεις της, μαζί με την Διεθνή ΄Ενωση στην τρόικα,  περιορίστηκε η αρμοδιότητα ανά Εφετείο ! Καταργείται βέβαια το ΦΕΚ και είμαστε σε αναμονή νέου σχεδίου αμοιβών που οσονούπω μπαίνει στη ζωή μας ! Θα έχει λέει μια αρχική αμοιβή χωρίς να είναι δεσμευτική και η αμοιβή αυτή θα αναγράφεται αναγκαστικά στη επίδοση ! Επίσης μαθαίνω ότι ίσως εκδίδουμε την αρχική περίληψη της κατάσχεσης ,όπως την γνωρίζουμε σήμερα ή απόσπασμα ,αλλά καμιά επαναληπτική. 
Χωρίς να είναι βέβαιο τίποτα , ούτε αν θα δικαιούμαστε αμοιβή!
Αναρωτιέμαι τώρα εγώ ,αν όλα αυτά που έγιναν το τελευταίο διάστημα δεν κατάφεραν να αφυπνίσουν τον Πρεκετέ και το Μήτση για να προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν τα τραγικά που μας περίμεναν ! Να καλέσουν το κλάδο σε κινητοποιήσεις και αγώνες ! Να στήσουμε σκηνές έξω από το υπουργείο ,τότε τι είναι δυνατό να τους κάνει να αφυπνιστούν ;;;
Η μοίρα μας συνάδελφοι είναι καταγεγραμμένη με αυτούς στο τιμόνι του καραβιού!

Θα μας πάνε στο πάτο , θα είναι μέρα μεσημέρι και θα πάμε και ΑΚΛΑΥΤΟΙ !!

Και ξέρετε γιατί; Γιατί είμαστε μα@@κες ,αυτόχειρες και ανεύθυνοι !
Γιατί εθελοτυφλούμε και αφήνουμε να παίζεται ένα δράμα στις πλάτες όλου του κλάδου ,πιστεύοντας ότι δεν μας αφορά εμάς προσωπικά ! Πιστεύουμε ότι είμαστε ανίκανοι να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων  !!
Είμαστε κρυμμένοι στη γωνίτσα μας και περιμένουμε από τους άλλους να διεκδικήσουν ,να μας σώσουν ! Και το χειρότερο  !

 Επενδύουμε στην αποτυχία αυτών που προσπαθούν κάτι να κάνουν για να σωθούμε κι εμείς μαζί τους! Επενδύουμε στη στιγμή που μας δοθεί η ευκαιρία να τους κουνήσουμε το δάκτυλο κατηγορώντας τους που απέτυχαν!

ΟΜΩΣ  ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ;
NAI  Αν πραγματικά θελήσουμε να πάρουμε τα ηνία στα χέρια μας τότε και μόνο τότε έχουμε ελπίδα να ορθοποδήσουμε!!

Να πιστέψουμε σε μας τους ίδιους!!

Να πούμε ότι είμαστε εμείς που θα σώσουμε και θα σωθούμε !!

Να μη περιμένουμε κανένα !!

Να συμμετέχουμε !!

Διαφορετικά είναι η μοίρα μας τραγικά δυσοίωνη !!

 

 

 

 

 

 

 

 

2 σχόλια για το “ΑΚΛΑΥΤΟΙ ”

  1. Χρήστος Μότσος έγραψε:

    Αγαπητέ Χρήστο, δυστυχώς ο ορυμαγδός των εξελίξεων δεν έχει καλοκαίρια και χειμώνες. Έχει μάχιμους και ικανούς (ή μη) ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν και όχι μόνο να κατακρίνουν και να σπεκουλάρουν την όποια προσπάθεια. Προτάσεις δεν διαβάσα ούτε άκουσα από κάποιον συνδικαλιστή (που μόνο αυτός πονάει και αγαπάει τον κλάδο)και όταν γίνονται οι συνεδριάσεις της Ομοσπονδίας στην οποία σου θυμίζω ότι και ο κ. Μήτσης είναι Αντιπρόεδρος και ο κ. Χαλκιαδάκης είναι Αν. Γραμματέας ενημερώνονται και φαντάζομαι ενημερώνουν επαρκώς και ασφαλώς και το Δ.Σ. του Σύλλογου της Αθήνας για αυτά που λέγονται και που ψηφίζουνε. Τώρα θα μου επιτρέψεις να διαφωνίσω με τις σκηνές κλπ διαμαρτυρίες. Δεν θα ασχοληθεί κανείς μαζί μας. Αντίθετα ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΚΑΤΆ ΤΗ ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ ΕΠΑΦΉ ΚΑΙ ΣΥΖΉΤΗΣΗ Σιγά – σιγά και μεθοδικά ήδη πετύχαμε αρκετά από αυτά που θεωρούσαμε από επικίνδυνα ως χαμένα.Και με τη βοήθεια και στήριξη της ΔΕΔΕ προχωράμε και σε νέα πράγματα. Βάλτε μια φορά πλάτη σε κάτι και κάνετε κριτική μετά. Αλλιώς κάντε καμμιά πρόταση Εκτός της συνεργατικής δεν έχω κάτι άλλο υπόψιν μου Και επίσης και αυτή τεκμηριώστε την, με έξοδα, με πρακτική λειτουργία. Ενωμένοι σε μια κοινή προσπάθεια, για τα βασικά, τη βάση της ύπαρξη μας και μετά ξεδιπλώνουμε και τις (αρκετές???) διαφορές μας. Ευχαριστώ, Χρήστος Γ. Μότσος

  2. Χρήστος Φενερλης έγραψε:

    Συνάδελφε Χρήστο
    Αν εσυ θεωρείς οτι όλα όσα γίνονται το τελευταιο διάστημα δεν ειναι ικανά να σε βγάλουν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθείς τότε δεν ξέρω τι είναι ικανό ; Μάλλον δεν εχεις καταλάβει οτι σε πολύ λιγο διάστημα δεν θα μπορει κανένας μας να επιβιώσει ! Αν εσυ θεωρείς οτι το να αποκλείουν απο την συζήτηση για τις τροποποιήσεις του κώδικα πολιτικής δικονομίας τον δικαστικό επιμελητή και μάλιστα για θέματα που τον αφορούν άμεσα δεν ειναι και τόσο ….σπουδαίο για να σε προβληματίσει !!! Αν στο οτι στη κουβεντα για τις αμοιβές σου βάζουν ως συνομιλητή την ένωση τραπεζών αλλα αποκλείουν όλες τις άλλες κοινωνικές κοινωνικές οργανώσεις σε αφηνει αδιάφορο ! Αν καταργούνται κεκτημένα πολλών ετών όπως η αμοιβή για την περίληψη προγράμματος δεν σε κανει να αγανακτείς ! Αν δεν σε αφορά που οι συνάδελφοι που συμμετέχουν σε αστικές εταιρίες με ποσοστό 1-3% και που τις αστικές αυτές εταιρίες τις πέρασε απ τη πίσω πόρτα η προσυδε με αποτέλεσμα να νομιμοποιηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να υπαλληλοποιηθεί ενα μεγάλο μέρος των συναδέλφων με κύρια ευθύνη της προσυδε ! Αν σήμερα χρειάζεται πτυχίο νομικής σχολής για να γίνεις δικαστικός επιμελητής αλλα απο την άλλη η ίδια η πολιτεία σου αφαιρεί αρμοδιότητες και κατεβάζει το επίπεδο σου και αυτο το θεωρείς φυσιολογικό!!
    Οι διαπιστωτικές πράξεις , οι φιλικοί διακανονισμοί , τα ποινικά δικόγραφα ,αλήθεια που ειναι;
    Πόσα χρόνια θα πρεπει να περασουν για να υλοποιήσει αυτα που υπόσχεται προεκλογικά κάθε φορα η Προσυδε ; Γιατι δεν προτείνει άραγε την κατάργηση των αστικών εταιριών που εχουν γινει η ντροπή του κλάδου ;
    Πολύ φοβάμαι αγαπητέ συνάδελφε ότι δεν εισαι καλα ενημερωμένος σε οτι αφορά τις προτάσεις μας και τη συμμετοχή μας στα κοινά ! Ειναι δική μας πρόταση η εφαρμογή του άρθρου 51 !!
    Ειναι δική μας πρόταση η κατάργηση των αστικών εταιριών ! Με δική μας πρόταση διατηρήθηκε μέχρι σήμερα το ισχύον ΦΕΚ !
    Και θα ειμαστε παντα παρόντες αλλα προς όφελος του κλάδου συνολικά και όχι για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των ……όπουλων !!!!

Άσε ένα σχόλιο