Νοέ 22 2015

Ερωτήματα

Αποτέλεσμα εικόνας για κώδικας πολιτικής δικονομίας 2015

της Ξένης Κεσίνη

Αυτοδίκαιη ή δυνητική η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 995 ΚΠολΔ;

ΑΡΘΡΟ 995 παρ. 6 ΚπολΔ

Μέσα μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κατάσχεση ο δικαστικός επιμελητής καταθέτει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού έγγραφο σημείωμα στο οποίο καθορίζονται ημέρες (πόσες;) και ώρες (ποιες;) επίσκεψης από υποψήφιους πλειοδότες του ακινήτου που κατασχέθηκε, το αργότερο επτά (7) ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με τη συνοδεία του δικαστικού επιμελητή. Το σημείωμα συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση που συντάσσει ο υπάλληλος του πλειστηριασμού και το περιεχόμενό του δημοσιεύεται μέχρι την 15η ημέρα από την κατάσχεση στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δ.Δ.Δ.

Το σημείωμα γνωστοποιείται στον καθ’ ου μόνο με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων  7 μήνες πριν τον πλειστηριασμό!

Η παράληψη των διατυπώσεων αυτών ΔΕΝ επιφέρει ακυρότητα της διαδικασίας του πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής ν.4334/2015 (Α’80)»32. Άρθρο 995: Στη διάταξη αυτή επιφέρονται τροποποιήσεις …… με σημαντική νέα ρύθμιση τη δυνατότητα επίσκεψης από υποψήφιους πλειοδότες του προς πλειστηριασμό ακινήτου. Προβλέπεται συγκεκριμένα στην παρ. 6 η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ (όχι η υποχρέωση) επίσκεψης του κατασχεθέντος ακινήτου από υποψήφιους πλειοδότες, με τη συνοδεία του δικαστικού επιμελητή, ο οποίος στη συνέχεια θα συντάξει έκθεση, κατ’ εφαρμογή της γενικής διάταξης των άρθρων 931 και 117 ΚΠολΔ.”

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η:

Ο πλειστηριασμός μπορεί να γίνει χωρίς να τηρηθούν οι διατυπώσεις της παρ. 6 του άρθρου 995 ΚΠολΔ, αφού η παράληψη των διατυπώσεων της παρ. 6 ΔΕΝ επιφέρει ακυρότητα της διαδικασίας του;

ΕΡΩΤΗΣΗ 2η:

Ποιος συντάσσει το έγγραφο σημείωμα στο οποίο καθορίζονται ημέρες (πόσες;) και ώρες (ποιες;) επίσκεψης από υποψήφιους πλειοδότες του ακινήτου που κατασχέθηκε, το οποίο κατατίθεται στον επί του πλειστηριασμού υπάλληλο και ποιος επιμελείται τη δημοσίευση του σημειώματος;

ΕΡΩΤΗΣΗ 3η:

Πως εφαρμόζονται οι διατάξεις του το άρθρου 931 (σύνταξη έκθεσης για κάθε πράξη της εκτελεστικής διαδικασίας– αξιόποινες πράξεις κατά την αναγκαστική εκτέλεση) αφού το σημείωμα αυτό δεν αποτελεί εκτελεστό τίτλο σύμφωνα με το άρθρο 904 ΚΠολΔ; Ο δικαστικός επιμελητής ως ΣΥΝΟΔΟΣ  εκτελεί;

Σε περίπτωση αδυναμίας επισκέψεως στο ακίνητο, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή αυτής της διάταξης, πως θα εφαρμόζεται το άρθρο 931;

ΕΡΩΤΗΣΗ 4η:

Σε ποια αρμονία εμπίπτει αυτή η διάταξη σε σχέση με ρύθμιση δικαίου οποιασδήποτε χώρας της Ε.Ε.; Καταργείται ή όχι η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του πολίτη και επιτρέπεται ή όχι ηδιατάραξη του ψυχισμού του οφειλέτη και της οικογένειάς του από επισκέψεις δικαστικών επιμελητών με τους υποψήφιους πλειοδότες του κατασχεθέντος ακινήτου;

ΕΡΩΤΗΣΗ για το άρθρο 129 παρ.1 ΚΠολΔ:

Γιατί διατηρήθηκε η πρόβλεψη για επίδοση των εγγράφων σε υπηρέτες άρθ. 129 παρ. 1 (επίδοση στον τόπο εργασίας) αφού Καταργήθηκε η αντίστοιχη πρόβλεψη στο άρθρο 128 παρ. 1;

η ορολογία αυτή είναι απαξιωτική και δεν συμβαδίζει με τις σημερινές κοινωνικές δομές” (αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής ν.4334/2015 (Α’80)»)

 

Ένα σχόλιο για το “Ερωτήματα”

  1. ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ έγραψε:

    Αγαπητή συναδέλφισα Ξένη.
    Εύλογα και σωστά τα ερωτήματά σου, όπως και άλλα πολλά που προφανώς θα έχεις κι’εσύ και όλοι μας.
    Απ’ότι άκουσες και ακούσαμε όλοι στην προχθεσινή “φοβερή” ημερίδα στο Τιτάνια, η ομοσπονδία θα δέχεται έγγραφες ερωτήσεις για να τις απαντήσει όταν τις συγκεντρώσει.
    Κάνε λοιπόν τις ερωτήσεις σου με το τρόπο που υπέδειξε η ομοσπονδία και τις απαντήσεις που θα πάρεις …….τις ξέρεις (!!!!!).
    Ο μέχρι σήμερα ρόλος της πλειοψηφίας αυτής της ομοσπονδίας, φάνηκε ξεκάθαρα στην προχθεσινή ημερίδα.
    Η αποδεδειγμένα και “περίεργα” παθητική της στάση, καθ’όλη την διάρκεια της προετοιμασίας και της “διαβούλευσης” για το νέο Κώδικα, έφερε όλα αυτά τα “αποτελέσματα” που όλοι τα διαβάζουμε πλέον σ’αυτόν άρθρο προς άρθρο και γελάμε. Γελάμε με την προχειρότητα, την βιασύνη μερικών και τον ερασιτεχνισμό της σύνταξης του Κώδικα αυτού.
    Και δεν στέκομαι φυσικά στο ποιός είχε λόγους και συμφέρον πάνω σ’υτό που φτιάχτηκε.
    Σε ότι αφορά την συμμετοχή (αν και όσο υπήρξε αυτή) του ανώτερου οργάνου του κλάδου μας, στην επεξεργασία, διαβούλευση και δημιουργία του νέου Κώδικα, εκ του αποτελέσματος συμπεραίνει κάποιος ότι όσοι από τον κλάδο μας ασχολήθηκαν, μάλλον δεν άσκησαν ποτέ το λειτούργημα του δικαστικού επιμελητή, παρά μόνο το λειτούργημα του συνδικαλιστή.
    Η συμπεριφορά εν τέλει αυτής της ομοσπονδίας, δείχνει ότι μάλλον είναι ομοσπονδία ενός άλλου κλάδου.
    Δεν κατάφερε με την συμμετοχή της να συμπράξει έτσι, ώστε να μην υπάρχουν σήμερα ούτε ελλείψεις, ούτε τέτοια ερωτηματικά γύρω από το “δημιούργημα” αυτό που λέγετε νέος Κώδικας.
    Τι άλλο λοιπόν μπορεί να πεί κάποιος;;;
    Τι μεγαλύτερη απόδειξη όλων αυτών από το αποτέλεσμα;;;
    Άλλωστε ολοκάθαρα φάνηκε (κοίταξε με ηρεμία το βίντεο), ο ερασιτεχνισμός και η τυπική αλλά όχι ουσιαστική γνώση των άρθρων του νέου κώδικα, που απαγγέλθηκε περίτρανα από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας.
    Κυρίως να προσέξεις το σημείο των ερωτήσεων των συναδέλφων και σε ποιόν «έριχναν το μπαλάκι» μερικοί «καλεσμένοι» της ομοσπονδίας για απαντήσεις.
    Και φυσικά όπως πάντα, για να συνεχίσουμε να τους θεωρούμε “απαραίτητους”, μας είπαν ότι με τις μελλοντικές τους “προσπάθειες και αγώνες”, θα υπάρξουν “βελτιώσεις” στον νέο Κώδικα.
    Ποιός λοιπόν θα είναι ο ρόλος αυτής της ομοσπονδίας από εδώ και πέρα;;;;
    Τι άλλο καλό θα μας φέρει;;;;
    Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια τέτοια ομοσπονδία;;;;
    Και όχι μόνο να υπάρχει, αλλά να μας κοστίζει συνεχώς και σε δεινά και σε χρήματα;;;;
    Δεν χρειάζεται σοφία για να απαντήσει κάποιος.
    Ή η άμεση κατάργησή της, ή η άμεση εκ βάθρων αλλαγή της. Εκ βάθρων όμως.
    Και φυσικά όπως έχω ξαναγράψει: “Όχι στα ήδη γνωστά επιλεγμένα πρόσωπα (“φυντάνια”). Αυτά που θα είναι μία από τα ίδια. Αυτά που μερικοί “πατέρες” σπεύδουν να τα πλασάρουν με καλλιτεχνικό τρόπο από τώρα για τις προσεχείς εκλογές, με σκοπό την παραπλανητική δήθεν αλλαγή, αλλά στην ουσία την συνέχιση του τίποτα. Και σε ομοσπονδιακό και σε συλλογικό επίπεδο φυσικά. Αυτά που είναι αγνά και που δεν γνωρίζουν τίποτε για μειοδοσία”.
    Αλλά πάνω σ’αυτό το θέμα, σύντομα έχουμε να πούμε και να γνωστοποιήσουμε πολλά.
    Με εκτίμηση.
    ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ
    ΠΑΤΡΑ

Άσε ένα σχόλιο