Οκτ 21 2016

Βοήθεια πνίγομαι…!

του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Έχω την αίσΑποτέλεσμα εικόνας για λακουβεςθηση πως ολόκληρος ο κλάδος κοιμάται.

Τώρα τι σόι ύπνο κάνει είναι ένα άλλο θέμα, “τον ύπνο του δικαίου” ή “τον πονηρό τον ύπνο”;

Μάλλον κοιμάται όρθιος και πληρώνει ξενοδοχείο! Δεν θα μπορούσε φυσικά να γίνει κάτι διαφορετικό, όταν ο Μορφέας έχει κυριεύσει αρχικά την ηγεσία του. Δεν κινείται φύλλο. Τα πάντα ναρκωμένα.

Οι συμβολαιογράφοι ΑΠΕΧΟΥΝ από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας με αίτημα την εξαίρεσή της για χρέη προς το δημόσιο – ταμεία – τράπεζες. Στην κοινωνία και ειδικά στους  οφειλέτες, οι συμβολαιογράφοι “ανέβηκαν κατηγορία”… φαίνεται…σαν να μη νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους, αλλά βάζουν στην πολιτεία και ζητήματα που απασχολούν σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας.

Εμείς που είμαστε ως δικαστικοί επιμελητέςγιατί απουσιάζουμε από την συγκεκριμένη “μάχη”. Γιατί δεν βάζουμε τώρα το αίτημα της αλλαγής της δικονομίας και της δικονομικής εξαίρεσης της κατάσχεσης της Α΄κατοικίας (με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια) για οφειλές Δημοσίου και τραπεζών. Γιατί δεν σηκώνουμε το θέμα; Γιατί δεν ταυτιζόμαστε με τους συμβολαιογράφους στο ζήτημα αυτό; Έτσι κι αλλιώς εμείς (κατά την εκτέλεση) και εκείνοι (κατά τον πλειστηριασμό) θα είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα του “κοινωνικού θυμού”. Για να μην πιάσουμε το πολιτικό θέμα της υποχρέωσης της πολιτείας προς τους πολίτες στην λαϊκή στέγη και το αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη στην αξιοπρεπή στέγαση.

Δεν θα σχολιάσω από τούτο το κείμενο, το άρθρο του φίλου μου, και πρώην προέδρου της ΟΔΕΕ Διονύση Κριάρη που είδε το φως της δημοσιότητας από το site της ΠΡΟΣΥΔΕ. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που καταφέρεται ενάντια στα κινήματα και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Μόνιμη αιτία διαφωνίας μας η λογική του. Ειλικρινά νομίζω ότι δεν χρειάζεται σχολιασμό, τα λέει όλα μόνο του, περικλείνωντας στο νόημα του, ένα βαθύ  συντηρητισμό και μια θεσμολαγνεία, καθώς και μια επιθετικότητα σε ότι κοινωνικά ζωντανό κινείται και διεκδικεί.

Οι πάντες βέβαια διαπιστώνουν ότι η εργασιακή μας ύλη έχει περιοριστεί φοβερά. Η ανεργία σε πολλούς από εμάς χτυπάει την πόρτα. Αλλά από τα όργανα του κλάδου καμιά διεκδίκηση. Στον ύπνο τους! Περί άλλων τυρβάζουν…πως να καταργήσουμε ας πούμε την εισαγωγή στον κλάδο από την νομική και να γυρίσουμε στο παλιό καθεστώς στελέχωσης του και… άλλα όμορφα!

Το γνωρίζουν όλοι πως η συγκυρία έχει αρνητικό πρόσημο, η κυβέρνηση εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα (βλέπε τράπεζες και λοιπούς κεφαλαιοκράτες), όμως κάποια πράγματα που στην τελική έχουν ωριμάσει θα έπρεπε να βρίσκονται “καθημερινά” στο τραπέζι της κουβέντας μας με τους αρμόδιους, όπως οι διαπιστωτικές πράξεις, τα ποινικά δικόγραφα, ο ρόλος του δικαστικού επιμελητή στον νέο ΚΕΔΕ κ.α. Όμως τελικά γίνεται κουβέντα; Όπως δείχνουν τα πράγματα όχι!

Η όποια συζήτηση αν γίνεται, περιστρέφεται εσωκλαδικά. Δεν φτάνει στους αρμόδιους. Δεν ξεκινά καν. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει χρόνια τώρα. Το πιο φοβερό βέβαια είναι ότι αυτή η απραξία, κάθε τριετία επιβραβεύεται από μια κλαδική πλειοψηφία που συνεχίζει να γκρινιάζει αλλά και να φυτοζωεί.

Τέλος πάντων… “εγώ τα λέω, εγώ τ’ακούω” που έλεγε κι ο Στέργιος (ζητιάνος στα λεωφορεία)!

Δεν αναφέρομαι στα παραπάνω, επειδή θέλω να κάνω αντιπολίτευση σε κάποιους ή να διεκδικήσω την εύνοια των αναγνωστών μου  ως ψηφοφόρων. Έχω δηλώσει πολλάκις, και το δηλώνω πάλι, ότι με το τέλος της παρούσας συνδικαλιστικής μου θητείας, τελειώνει οριστικά και η έντονη συνδικαλιστική μου δράση κι ας έχω αρκετά ακόμη χρόνια ως την συνταξιοδότηση. Νομίζω ότι τα 24 χρόνια που υπηρέτησα τον κλάδο, μέσα από τις γραμμές της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και τα συνδικαλιστικά πόστα που οι ψηφοφόροι της με έταξαν, (μέλος Δ.Σ, μέλος Ε.Γ. ΟΔΕΕ,) είναι υπεραρκετά.

Όμως πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει και να ξυπνήσουμε! Είναι αμαρτία να πάει στράφι ολόκληρος ο κλάδος, επειδή κάποιοι θέλουν να οικονομήσουν, κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να κάνουν τους ηγέτες ενώ δεν μπορούν, και κάποιοι αρκούνται στην υπαλληλοποίηση.

Σήμερα, θα συνεδριάσει η Ε.Γ. της ΟΔΕΕ και ένα από τα θέματα της συζήτησης θα είναι ο διάλογος επί των εισηγήσεων που θα γίνουν στην έκτακτη ολομέλεια της Ομοσπονδίας μας το Σάββατο 22-10-2016.

Μια από τις εισηγήσεις θα είναι και η δική μου, η οποία αφορά στο άρθρο 51 του κώδικά μας. Έτσι για ενημέρωση, θα ήθελα να ξέρετε πως την απέστειλα με mail σε όλους τους αντιπροσώπους προ 15 νθημέρου, προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, έτσι ώστε συμπληρωμένη και ώριμη πια με της απόψεις όλων, να γίνει μπούσουλας συζήτησης αλλά και απόφασης στην ολομέλεια.

Κανένας όμως αντιπρόσωπος δεν  απάντησε, ούτε θετικά ούτε αρνητικά στο σχέδιο εισήγησης μου. Επίσης κανένα μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο. Ο μόνος που έστειλε την πρότασή του (άσχετη όμως με την εισήγησή μου) ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου της Κρήτης Χαράλαμπος Καρπαθάκης. Φυσικά η συγκεκριμένη πρόταση του απαντά σε άλλες χρονικές περιόδους, αφού έχει διατυπωθεί για πρώτη φορά το 2006.

Ας είναι, δεν περίμενα φυσικά τίποτα καλύτερο από την πλειοψηφία των αντιπροσώπων, απλώς το αναφέρω ως γεγονός, και βεβαίως προάγγελο ναυαγίου μιας ακόμη έκτακτης ολομέλειας της ΟΔΕΕ.

Προβλέπω πως θα κάνουμε μια ακόμη ανούσια σύνοδο των αντιπροσώπων, δεν θα καταλήξουμε πουθενά. Κάποιες απόψεις θα “νικήσουν”, θα γραφτούν στα πρακτικά τα λεγόμενά μας, και το βράδυ μετά τα ποτάκια μας, θα πάμε όλοι για ύπνο …”σαν κάποιους που έχουν κάνει το καθήκον τους“.

Ε… λοιπόν όχι! Δεν θα έχουμε κάνει το καθήκον μας, αν δεν αποφασίσουμε να υλοποιήσουμε το άρθρο 51, με όποιο προσωπικό κόστος. Δεν θα έχουμε κάνει το καθήκον μας, αν δεν περιφρουρήσουμε τον κλάδο από τους μειοδότες και τα λαμόγια που καθημερινά αυξάνονται και σκάβουν τον επαγγελματικό μας λάκκο. Δεν θα έχουμε κάνει το καθήκον μας, αν δεν τον καταξιώσουμε κοινωνικά. Δεν θα έχουμε κάνει το καθήκον μας, αν δεν προσπαθήσουμε να επικαιροποιήσουμε το άρθρο 139 του κώδικά μας. Δεν θα έχουμε κάνει το καθήκον μας, αν δεν περιφρουρήσουμε το πτυχίο της ΝΟΜΙΚΗΣ.

Πιστεύω βαθιά, ότι η μοναδική δυνατότητα επαγγελματικής μας επιβίωσης, είναι η άμεση εφαρμογή του άρθρου 139 του Ν.2318 σε συνδυασμό πάντα με τον αναγκαίο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ για την διαχείριση της συγκεκριμένης επαγγελματικής ύλης.

Εμείς σαν ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, άμεσα θα συγκροτήσουμε πανελλαδική επιτροπή μελέτης στοιχείων προκειμένου να επεξεργαστούμε ακόμη καλύτερα τα κλαδικά δεδομένα (των μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας), και να καταθέσουμε μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη πρόταση στην Ομοσπονδία για την άμεση εφαρμογή της κοινωνικής και αλληλέγγυας παραγωγικότητας στην κλαδική ύλη, όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 139 του Ν.2318/95.

Αν θέλουμε να ζήσουμε…!

Άσε ένα σχόλιο