Νοέ 21 2016

ΚΑΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ!

Αποτέλεσμα εικόνας για λαική στεγηΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Το τελευταίο διάστημα διάφορες κοινωνικές συλλογικότητες εντείνουν την κινηματική τους δράση ενάντια στους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, οι οποίοι επισπεύδονται από τις τράπεζες και το Δημόσιο (αν και το Δημόσιο δεν εκπλειστηριάζει ακίνητα, έχοντας βρει τον εύκολο δρόμο της ηλεκτρονικής κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών).

Τις Τετάρτες, γίνονται μάχες στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, με καταλήψεις, προπηλακισμούς συμβολαιογράφων, και λοιπές εντάσεις. Οι πολίτες που διαμαρτύρονται έχουν δίκιο. Το δικαίωμα στην στέγαση είναι ιερό, και θα έπρεπε η πολιτεία να το εξασφαλίζει δωρεάν σε όλους όσοι στερούνται ιδιόκτητης στέγης, στην βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Το δίκιο όμως των πολιτών που διαμαρτύρονται με αυτό τον ακτιβισμό χάνεται, όταν εξομοιώνουν τα όργανα της διαδικασίας με “τα κοράκια” ή ακόμη χειρότερα με την αντιλαϊκή κυβέρνηση και τους τραπεζίτες. Τόσο οι συμβολαιογράφοι όσο και οι δικαστικοί επιμελητές έχουν εκφρασμένη θέση ενάντια στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Χρόνια τώρα εναντιώνονται στις εισπρακτικές εταιρείες, στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δικαίου είσπραξης χρεών, υπερασπιζόμενοι την λαϊκή στέγαση.

Οι δικαστικοί επιμελητές επιπρόσθετα, έχουν κάνει μεγάλης  διάρκειας ΑΠΟΧΕΣ, διεκδικώντας την κατάργηση των κατασχέσεων της λαϊκής στέγης. Είναι άδικο να αντιμετωπίζονται από το κίνημα ως υπεύθυνοι  για κάτι που όχι μόνο δεν ευθύνονται, αλλά παλεύουν και να αλλάξει!

Ούτε οι τράπεζες που χορήγησαν μεν δάνεια για αγορά υπερτιμημένων ακινήτων, και που με τις ανακεφαλαιοποιήσεις  δισεκατομμυρίων  που επεβλήθησαν σε όλους τους πολίτες διατηρήθηκαν στην αγορά και συνεχίζουν να κερδοφορούν, ούτε πολύ περισσότερο το Δημόσιο (κυβέρνηση) που έφερε σε σημείο οικονομικής εξαθλίωσης τους πολίτες του, με την φορομπηχτική του πολιτική, έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν και να βγάζουν στο σφυρί την κύρια (πρώτη) κατοικία των ανέργων, μισθοσυντήρητων, φτωχών αγροτών και μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων για χρέη που δεν εξυπηρετούνται.

Πως θα εξυπηρετήσει τα χρέη του ο πολίτης, όταν το εισόδημά του κάθε μέρα μειώνεται και το χρέος του κάθε μέρα μεγαλώνει με τους τόκους, τα δικαστικά έξοδα και τις προσαυξήσεις;

Ο δικαστικοί επιμελητές λοιπόν, αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας που στενάζει από την κρίση, θα απέχουν από τα καθήκοντά τους  την Πέμπτη 24-11-2016 σε όλη την χώρα χώρας, συγχρονίζοντας την  κινητοποίησή τους με τους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα, την ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, και τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, αποκλειστικά όμως με το αίτημα της νομοθετικής απαγόρευσης της κατάσχεσης της Α΄κατοικίας για οφειλές τραπεζών και Δημοσίου.

  • Να απαγορευτούν τώρα οι κατασχέσεις Α΄ κατοικίας για τις τράπεζες. Να παγώσουν οι οφειλές αφού πρώτα κουρευτούν – μειωθούν στο ίδιο ποσοστό που μειώθηκε η τιμή του ακινήτου που αγοράστηκε, και να διακανονιστεί σε βάθος 10ετίας το χρέος του κάθε ένα προς τις τράπεζες.
  • Να Απαγορευτούν τώρα  οι κατασχέσεις Α΄ κατοικίας και οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών  για τα Ν.Π.Δ.Δ. και το Δημόσιο. Να παγώσουν οι οφειλές αφού πρώτα κουρευτούν – μειωθούν στο ίδιο ποσοστό που μειώθηκε το εισόδημα ενός εκάστου, και να διακανονιστεί σε βάθος 20ετίας το χρέος του κάθε ένα προς τα Ν.Π.Δ.Δ.

Οι δικαστικοί επιμελητές, άμεσοι αποδέκτες της κοινωνικής δυσαρέσκειας για την εισπρακτική πολιτική της των τραπεζών και του δημοσίου, και συμπαραστεκόμενοι στην κοινωνία, και τους χρεωμένους πολίτες, υπερασπίζονται το δικαίωμα των πολιτών στην στέγαση, και την αξιοπρεπή διαβίωση, και απαιτούν από την πολιτεία την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στις κατασχέσεις ακινήτων, με την ρητή εξαίρεση από την κατάσχεση, της πρώτης κατοικίας (λαϊκή στέγη) για οφειλές προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση είναι αναγκαία προκειμένου να μην διαταραχθεί περισσότερο ο κοινωνικός ιστός, ενώ θα προστατευθεί το δικαίωμα των πολιτών οφειλετών στην στέγαση, αναγκαίο αγαθό για την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Παράλληλα θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης και ειδικότερα των Ειρηνοδικείων και της διαδικασίας των πλειστηριασμών, αλλά κυρίως στην διαφύλαξη του δημόσιου χαραχτήρα του δικαίου είσπραξης χρεών.

Άσε ένα σχόλιο