Ιούλ 08 2011

Τι είναι η ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ;

Επειδή πολλοί συνάδελφοι συνεχώς ρωτούν για τις αστικές εταιρείες  και επειδή εμείς όχι μόνο δεν  είμαστε ειδήμονες, αλλά είμαστε  και ενάντιοι  σ’ αυτές, (από την σκοπιά της υπαλληλοποίησης και εκμετάλευσης συναδέλφων από συναδέλφους)  σας παραπέμπουμε στον Αστικό Κώδικα.

Αστική Εταιρεία – άρθρα 741-784 Αστικού Κώδικα

Αστική εταιρεία είναι η σύμβαση με την οποία δύο ή περισσότερα άτομα αναλαμβάνουν αμοιβαία υποχρέωση να επιδιώκουν κοινό σκοπό και ιδίως οικονομικό (α. 741 ΑΚ).

Για την έγκυρη σύσταση της εταιρείας πρέπει να επιδιώκεται η ικανοποίηση κοινού σκοπού από όλους τους εταίρους. Η υποχρέωση αυτή μπορεί να εκπληρώνεται με οποιοδήποτε θεμιτό τρόπο.

Η αστική εταιρεία δεν έχει νομική προσωπικότητα, μπορεί όμως να αποκτήσει αν επιδιώκει οικονομικό σκοπό και τηρήσει όλες τις διατυπώσεις δημοσιότητας που προβλέπει ο Νόμος για τις εμπορικές προσωπικές εταιρείες.

Επίσης η αστική εταιρεία δεν έχει εταιρική περιουσία ξεχωριστή από τις ατομικές περιουσίες των εταίρων της. Φορείς της εταιρικής περιουσίας είναι οι εταίροι της, στους οποίους ανήκουν τα επί μέρους στοιχεία της εταιρικής περιουσίας κατά το λόγο της εταιρικής τους μερίδας.

Φυσικά δεν είναι δυνατόν να συσταθεί ακόμη αστική εταιρεία, αφού πρέπει να λυθούν πρώτα κάποια άλλα ζητήματα, όπως από που θα εγκρίνονται, (σύλλογο; Πρωτοδικείο; Επιμελητήριο;) ποιός θα τους δίνει μητρώο και πολλά ακόμη τέτοια διαδικαστικά.

Ένα σχόλιο για το “Τι είναι η ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ;”

Άσε ένα σχόλιο