Μαρ 02 2015

Θα βρεθούν …”τα ισοδύναμα”;

του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Αποτέλεσμα εικόνας για ισοδύναμαΠίσω πάλι στα δικά μας. Στα  κλαδικά μας θέματα που είναι επίσης σοβαρά. Δυστυχώς βρισκόμαστε ξανά σε κρίσιμο σημείο. Πιο κρίσιμο από ποτέ άλλοτε. Ήρθε ο καιρός να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις. Για τη ζωή μας. Εμείς οι ίδιοι…κανένας άλλος στη θέση μας, για μας.

Ναι μεν άλλαξε η πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Οικονομικών, αλλά ούτε οι πιέσεις που ασκούσαν οι τράπεζες σε βάρος μας καταλάγιασαν, (παρότι πλέον τα πλειοψηφικά πακέτα των μετοχών ανήκουν στο κράτος, με πρώτη και καλύτερη την Πειραιώς και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλιώς από εδώ και πέρα) ούτε οι δεσμεύσεις της χώρας προς την Ε.Ε. φαίνεται να άλλαξαν σε κάτι (με ότι αυτό σημαίνει για τον κλάδο) .

Παρήγορο ίσως είναι, ότι ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή προ εικοσαημέρου, ανάφερε πως θα συνομιλεί θεσμικά και με τον κλάδο μας, για όποιο μέτρο μας αφορά.  Πολύ λίγο όμως μου φαίνεται αυτό από μόνο του.

Από την άλλη, δεν φαίνεται να ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του τμήματος δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που μας δόθηκαν δια στόματος Ζωής Κωνσταντοπούλου, τουλάχιστον όσο αφορά στην κατάργηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες του κλάδου μας, της δικαιοσύνης γενικότερα και διάφορα άλλα εκκρεμή ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση ήρθε ξανά η ώρα των επισκέψεων της ΟΔΕΕ στους νέους Υπουργούς.

Με θλίψη όμως διαπιστώνω, ότι παρότι έχουμε μια ακόμη κυβερνητική αλλαγή, (τούτη τη φορά, τουλάχιστον στα λόγια  αριστερή  – δηλαδή θεωρητικά υπάρχουν ώτα ακουόντων), το ανώτερο κλαδικό μας όργανο (η πλειοψηφία του δηλαδή) είναι ανέτοιμη να διεκδικήσει την νέα χάρτα του κλάδου. Πως πρέπει δηλαδή να είναι ο δικαστικός επιμελητής στην νέα εποχή, στην εποχή της κρίσης και μετά και ποιος ο ρόλος του; Όχι μόνο επειδή δεν έχει σχέδιο. Όχι μόνο επειδή δεν έχει κάνει καμιά επεξεργασία. Αλλά κυρίως επειδή είναι ανίκανη.

Έτσι λειτουργούσαν ανέκαθεν οι πλειοψηφίες τα προηγούμενα χρόνια, κοντόφθαλμα. Με τον προσφιλή τους γραφειοκρατικό Loby συνδικαλισμό της γραβάτας. Προσπαθούσαν να λύσουν τα προβλήματα που η καθημερινότητα προκαλούσε, με τον γνωστό σε όλους μας πλέον τρόπο. Δεν λέω, είχαν κάποιες επιτυχίες, στην στενή συντεχνιακή τους λογική. Να τη βγάλουμε και σήμερα! Όμως αυτός ο τρόπος διεκδίκησης έχει πεθάνει πλέον.

Είναι σίγουρο πως θα ήθελαν, οι μελλοντικές συναντήσεις με την νέα πολιτική ηγεσία των Υπουργείων, να είναι όπως όλες οι προηγούμενες, εθιμοτυπικές – φωτογραφικές, και με ακατάσχετη κολακευτική φλυαρία. Έτσι έχουν μάθει.

Προσωπικά, αλλά και σαν εκπρόσωπος της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ζήτησα από την ΟΔΕΕ, την άμεση σύγκληση της εκτελεστικής γραμματείας προκειμένου να καθορίσουμε τουλάχιστον κάποια μίνιμουμ ΑΜΕΣΑ αιτήματα του κλάδου και να τα μεταφέρουμε στους Υπουργούς στην επίσκεψή μας. Όπως:

  •  Τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μας φορολογεί η πολιτεία.
  • Την εξαίρεσή μας από τον ΦΠΑ καθώς και το ρόλο μας στην διαδικασία ΚΕΔΕ και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
  •  Την αλλαγή του τρόπου πληρωμής όσων εργάζονται με ΚΕΔΕ .
  •  Την συμμετοχή μας στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
  •  Την διαχείριση των ποινικών δικογράφων από τον κλάδο.
  • Τον νέο Κ.Πολ.Δ. που έχει ανάγκη η Κοινωνία ( και την ακατάσχετη πρώτη κατοικία με όρους).
  • Τις ουσιαστικές τροποποιήσεις του 2318 ( στα κρίσιμα άρθρα 49,51, 139 ).
  • Την δυνατότητα να γίνουμε αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής.
  • Τις διαπιστωτικές πράξεις (στην πλήρη τους έκταση).
  • Την άμεση κατάργηση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων.
  • Την ισοδιανομή της ύλης σε όλους τους δικαστικούς επιμελητές μέσω των συλλόγων τους από τις τράπεζες  στις οποίες την πλειοψηφία έχει το Ελληνικό Δημόσιο (π.χ. Πειραιώς)  αλλά και το Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ.
  • Την θεσμική κατοχύρωση της διέλευσης του δικαστικού επιμελητή στον δακτύλιο.
Ας κάνουμε τούτες τις συναντήσεις με τους Υπουργούς πιο ουσιαστικές και όχι  όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.

Ας πάρουν όλοι χαμπάρι ότι η όποια νίκη, προϋποθέτει συλλογική προσπάθεια και μάχη. Μάχη με στρατηγική στόχευση και σοβαρές τακτικές κινήσεις.  Κυρίως ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των συναδέλφων στις συλλογικές διαδικασίες. Αυτά τα τελευταία απουσιάζουν επιδειχτικά! Τουλάχιστον από τον δικό μας μικρόκοσμο.

Ολόκληρη η δράση των φορέων μας (Σύλλογοι και Ομοσπονδία), δυστυχώς ακόμη και σήμερα, περιστρέφεται γύρω από την ανακύκλωση αιτημάτων του παρελθόντος (Βλέπε π.χ. τις αμοιβές, τις διαπιστωτικές, την τροποποίηση κάποιων άρθρων στον κώδικά μας ή τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και τον τρόπο που πλασάρονται).Όχι πως απεμπολώ τις παλιές ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας. Όχι πως είναι αρνητικό να είμαστε έτοιμοι όλοι …για όλα στην νέα ηλεκτρονική εποχή.  για να μην παρανοηθώ. Αλλά να! πιστεύω πως αν εφαρμοστεί τελικά παντού η ηλεκτρονική επίδοση, ο δικαστικός επιμελητής έτοιμος ή ανέτοιμος, θα είναι στην απ’ έξω.

Μάλλον επιβάλλεται να πάρουμε χαμπάρι ότι δεν θα “σωθούμε” με τεχνάσματα. Αλλά με την ισχυροποίηση του θεσμικού μας ρόλου και του δημόσιου χαρακτήρα μας. Γύρω από αυτό να γίνουν οι επεξεργασίες μας. Αν θέλουμε να νικήσουμε.

Γιατί οι πολιτικές συνθήκες δείχνουν να αλλάζουν. Η προεκλογική υπόσχεση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης,  θα υποχρεώσει την νέα πολιτική ηγεσία, να πάρει άμεσα κάποια κοινωνικά μέτρα υπέρ των οφειλετών (μικρών ή μεγάλων) και φυσικά σε βάρος της “εκτελεστικής διαδικασίας”.  Αν θέλει να παραμείνει στη θέση της.

Πάντως έχει εξαγγελθεί να γίνει: σε 100 δόσεις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Δηλαδή 8 και μισό χρόνια, χωρίς αναγκαστικά μέτρα για κάποιον συνεπή στον διακανονισμό του. Απαγόρευση κατάσχεσης Α΄κατοικίας μέχρι 300.000 αντικειμενική αξία με παράλληλη μείωση των αντικειμενικών. Δηλαδή σχεδόν όλες οι κατοικίες δεν θα μπορούν να κατάσχονται. Ειδική τράπεζα για τα κόκκινα δάνεια και προβλέπεται ο διακανονισμός τους. Σε άνεργους χωρίς εισοδήματα θα χαρίζονται χρέη. Αλλαγή μάλλον της διαδικασίας των υπερχρεωμένων. Περιορισμός των εξώσεων στους οικονομικά αδύναμους. Ίσως υπάρξουν και άλλα τέτοια μέτρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει τουλάχιστον 40-50% μείωση, της σημερινής ήδη κατά 60% μειωμένης επαγγελματικής ύλης μας, με πρόχειρες εκτιμήσεις.

Εμείς ως κλάδος τι λέμε για τα παραπάνω μέτρα; Πως απαντάμε; Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με αυτά.  Επειδή βοηθούν το κοινωνικό σύνολο. Είναι φιλολαϊκά. Ας θιγόμαστε!

Φυσικά στην σημερινή συγκυρία, ο κλάδος για να επιβιώσει με την σημερινή του μορφή, για να βγει αλώβητος από την κρίση, φαντάζει και είναι αδύνατο.

Η όποια επιβίωσή του, χρειάζεται αλλαγή  στην συνείδηση των συναδέλφων πριν από όλα. Χρειάζεται συνεργατική άμιλλα ενάντια στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Χρειάζεται να βρεθεί “ισοδύναμη” επαγγελματική ύλη. Η οποία θα αντικαταστήσει την απολεσθείσα ύλη ή μέρος της (δυστυχώς καμιά ηλεκτρονική επίδοση δεν θα τον σώσει).

Δεν αρκεί όμως να βρεθεί μόνο ύλη, αλλά παράλληλα χρειάζεται απόλυτη ισοκατανομή της όποιας επαγγελματικής ύλης, μέσα από διαφανείς και ισότιμες συλλογικές διαδικασίες. Το συνολικό κλαδικό εισόδημα θα περιοριστεί εξαιρετικά στο μέλλον. Γι αυτό και χρειάζεται συνετή και συλλογική  διαχείρισή του.

Εμείς σαν ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ αυτές τις ημέρες θα δημοσιεύσουμε τις θέσεις μας για την νέα Χάρτα του δικαστικού επιμελητή. Έτσι όπως νομίζουμε πως πρέπει να είναι. Παράλληλα ένα πλήρες διεκδικητικό πρόγραμμα, που θα απαντά στο σήμερα. Προκειμένου να διαφυλαχτεί και να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λειτουργήματός μας. Αλλά πρωτίστως η επιβίωσή μας.

2 σχόλια για το “Θα βρεθούν …”τα ισοδύναμα”;”

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ. ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ έγραψε:

    θεωρώ ότι μόνη λύση (άκρως ουτοπική βέβαια) για την επαγγελματική μας επιβίωση σε περιφερειακά Πρωτοδικεία με μίκρο αριθμό συναδέλφων, αποτελεί η σύσταση αστικών εταιρείων, στις οποίες μέλη θα είναι όλοι ανεξαιρέτως οι συνάδελφοι της κάθε περιφέρειας, παραμερίζοντας προσωπικές διαφορές και προσωπικά συμφέροντα για το καλό του συνόλου. Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε όχι μόνο την προκαταβολή των αμοιβών μας αλλά και την απόλυτη τήρηση των αμοιβών του φ.ε.κ., ίσως μείωμένο ωράριο εργασίας (προς όφελος των οικογενειών μας) και την ηρεμία μας.

  2. Γιάννης Χαλκιαδάκης έγραψε:

    Έχεις δίκιο! Αυτό ακριβώς προτείνω.
    Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ κατά ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ δεν είναι τίποτα περισσότερο επί της ουσίας από μία ενιαία αστική εταιρεία των δικαστικών επιμελητών του οποιουδήποτε Πρωτοδικείο, μικρού ή μεγάλου. Όσο πιο μικρό το Πρωτοδικείο τόσο πιο εύκολη η πραγμάτωση του.

Άσε ένα σχόλιο