Μαρ 13 2015

Αναγκαία η αλλαγή στην κλαδική δομή … για την ενίσχυση του ρόλου μας!

Αποτέλεσμα εικόνας για μειωση

               του Γιάννη Χαλκιαδάκη

 Φαντάζομαι, την Τετάρτη 18-3-2015 στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου της Αθήνας στο ΤΙΤΑΝΙΑ, η συμμετοχή των συναδέλφων θα είναι τόσο μεγάλη λόγω των προβλημάτων που μας δημιούργησε η κρίση, που θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος. Να παραχθεί στοιχειωδώς μια συνδικαλιστική στρατηγική, έτσι ώστε να γλυτώσουμε τον κλαδικό Αρμαγεδδώνα.

Χαίρομαι πραγματικά, που έστω και τώρα, στο ακριβώς! … έρχεται η παράταξη που ελέγχει εδώ και χρόνια την διοίκηση του κλάδου, να διαπιστώσει την “δραματική μείωση της δουλειάς μας”.

Ειλικρινά χαίρομαι, που έστω μετά από 20 χρόνια …κατεβαίνει από το “άσπρο συννεφάκι της”, διώχνοντας το μακρυά και διαπιστώνει πως χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα για να επιβιώσει ο κλάδος. Κάτι για το οποίο εδώ και σχεδόν μία δεκαετία φωνάζω!

Επιτέλους! Γιατί μέχρι χθες, όλα πήγαιναν σχεδόν κατ ευχή σύμφωνα με στελέχη της. Είμαστε εμείς, οι “ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟΙ, οι γκρινιάρηδες και οι αγνώμονες της συνδικαλιστικής προσφοράς της.

Αποφάσισαν λένε ΡΗΞΗ με την ΔΙΑΠΛΟΚΗ και την ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Μακάρι! …θα είμαστε μαζί τους αν επιχειρήσουν να συγκρουστούν με τα συμφέροντα. Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι έτοιμη, πάντα ήταν, να βάλει πλάτη για να υπάρξει  ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ και τελικά ΙΣΟΤΙΜΙΑ στην παραγωγική διαδικασία του κλάδου. Εξάλλου η δημιουργία της πριν 20 χρόνια,  αυτό θέλησε να εγγυηθεί. Αν δώσουν μάχες όπως λένε … να υπολογίζουν και εμάς στους μαχητές.

Εμείς “τα όπλα” μας …τα έχουμε στα χέρια…καλοκαθαρισμένα. “Τα βόλια μας”, είναι η συνεργασία όλων μεταξύ μας, με κανόνες και ασφαλιστικές δικλείδες. Είναι η συμμετοχή όλων μας στις συλλογικές διαδικασίες. Είναι η διαμόρφωση μια άλλης συνείδησης στον συνάδελφο, ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης.

Την προηγούμενη Πέμπτη, η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ προκάλεσε συνεδρίαση της Ε.Γ. της ΟΔΕΕ, προκειμένου να συζητηθούν τα ελάχιστα αναγκαία κλαδικά αιτήματα, προς την νέα πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων με εμάς Υπουργείων. Με χαρά διαπιστώνουμε σήμερα ότι αρκετές από τις προτάσεις μας υιοθετήθηκαν. Ουδέποτε μας ενδιέφερε η πατρότητα των προτάσεων, αλλά η υλοποίησή τους!

Κάποιοι όμως, στα πλαίσια του “πλειστηριασμού των προτάσεων”και της ξαφνικής διαπίστωσης εκ μέρους τους των πραγματικών κλαδικών προβλημάτων,  προτείνουν υπερβολές, που κατά τη γνώμη μου θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, από όσα κλιθούν να λύσουν. Οι προτάσεις χρειάζονται μελέτη και σοβαρότητα. Οι κλαδικές μας διεκδικήσεις, δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να κινούνται στην κατεύθυνση αφαίρεσης κατοχυρωμένης ύλης  από άλλους κλάδους (δικηγόρους, συμβολαιογράφους).

Η πρόταση από την κλαδική ιστοσελίδα της ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε, για την σύνταξη εξωδίκων επιστολών, τη διαμεσολάβηση, τις πτωχευτικές διαδικασίες, τη παροχή νομικών συμβουλών, τη κατάρτιση ιδιωτικών συμφωνητικών και εγγράφων, τη διεξαγωγή πλειστηριασμών (γενικά), την εκπροσώπηση των μερών ενώπιον των δικαστηρίων από τους δικαστικούς επιμελητές, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Όχι μόνο επειδή αυτή η ύλη δικαιωματικά ανήκει σε άλλους, αλλά και επειδή ο κλάδος μας σήμερα, είναι θεωρητικά ανέτοιμος  να την υποδεχτεί .

Η διεκδίκησή τους θα ξεκινήσει ένα διακλαδικό πόλεμο και μάλλον οι ηττημένοι ενός τέτοιου πολέμου θα είμαστε εμείς. Ας ξεφύγουμε επιτέλους από τους λαϊκισμούς του παρελθόντος. Οι συνάδελφοι νομίζω πια, έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ποιος λέει τι και γιατί. Μπορούν πια να βλέπουν τι έχει ο κάθε ένας στο πίσω μέρος του μυαλού του. Γνωρίζουν ποιοι πραγματικά θέλουν την ενεργοποίηση των άρθρων 51 και 139 και αν είναι εφικτή η υλοποίησή τους με το σημερινό νομικό πλαίσιο. Ξέρουν …καλά τι είναι ο λαϊκισμός.  

Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ θέλοντας να συμβάλει για να βρεθεί επιτέλους η πολυπόθητη επαγγελματική διέξοδος, για την αξιοπρεπή επιβίωση όλων των εν ενεργεία δικαστικών επιμελητών, εδώ και καιρό επεξεργάζεται “την νέα ΧΑΡΤΑ του δικαστικού επιμελητή” με σοβαρότητα και πραγματική υπευθυνότητα. Θα επιχειρήσω σε λίγες γραμμές να περιγράψω την άποψη – πρότασή μας. (Θα υπάρξει αναλυτική αναφορά της θέσης μας σε άλλο κείμενο).

Η υλοποίηση της, η οποία μόνο με ενιαία αντίληψη μπορεί να εφαρμοστεί, προϋποθέτει κλαδική  ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, και ΠΛΑΤΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ στην κλαδική βάση. Κυρίως όμως απαιτεί ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ και ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με τον μικροαστισμό μας, το κατεστημένο και τις δομές του. Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε μιας και είναι η μοναδική διέξοδος του κλάδου από την κρίση και την ύφεση.

Η πρότασή μας στηρίζεται σε 4 άξονες :

  1. ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ – ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ
  2. ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ (ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 2318/1995)
  3. ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΝΕΑΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΗΣ ΥΛΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΣΘΕΙΣΑΣ 
  4. ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ 

Κοντολογίς χρειάζεται άμεσα να πείσουμε την πολιτεία να ενδυναμώσει τον δημόσιο χαρακτήρα του δικαστικού επιμελητή. Με την χορήγηση σε αυτόν συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων (πέραν από αυτές που του έχει ήδη αναθέσει). Επειδή ο δικαστικός επιμελητής μπορεί να γίνει ο κατά βάση φορέας εσόδων του κράτους, στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όμως η πολιτεία, κάτι τέτοιο θα το κάνει μόνο αν της δώσουμε να καταλάβει:

  1. Ότι από τις υπηρεσίες του δικαστικού επιμελητή δεν θα υπάρξει επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.  Ενώ θα υπάρξει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος.
  2. Ότι από τις υπηρεσίες του δικαστικού επιμελητή θα υπάρξει τεράστια αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες (δικαστικές, φορολογικές, αστυνομικές) που θα γίνουν πιο παραγωγικές στον τομέα τους.
  3. Ότι ο δικαστικός επιμελητής έχει ειδική τεχνογνωσία, τέτοια που να προλαβαίνει τις νομικές ακυρότητες που προέρχονται από αδυναμίες, λάθη, άγνοια των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι σήμερα είναι αρμόδιοι για την διεκδικούμενη από τον κλάδο μας ύλη.

Τέτοιες αρμοδιότητες θα μπορούσαν να είναι: Ο ορισμός του ως αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής. Η δυνατότητα σύνταξης διαπιστωτικών πράξεων. Η χορήγηση της αρμοδιότητας πραγματοποίησης των πλειστηριασμών του Δημοσίου (ΚΕΔΕ). Ίσως η δυνατότητα άμεσης είσπραξης χρημάτων από οφειλές πολιτών προς το δημόσιο (απόπειρες εκτέλεσης που σήμερα δεν επιτρέπονται). Η έναρξη της  αναγκαστικής εκτέλεσης του Δημοσίου από την προκοινοποίηση στον  οφειλέτη την βεβαίωση της οφειλής, μέχρι και την ολοκλήρωσή του πλειστηριασμού. Η ηλεκτρονική κατάσχεση εις χείρας τρίτου, με προκοινοποίηση της βεβαίωση της οφειλής, αλλά και του κατασχετηρίου μετά την επιβολή της κατάσχεσης.

Εδώ, θα χρειαστεί η αλλαγή του αναχρονιστικού ΚΕΔΕ και η ενοποίηση των διατάξεων του στην αναγκαστική εκτέλεση, με εκείνες του Κ.Πολ.Δ.

Τέλος η διακίνηση απάντων των δικογράφων, (δικόγραφα εξωτερικού, νομικής προστασίας, ποινικά δικόγραφα, καταλογιστικών πράξεων, αναγκαστικών μέτρων, διοικητικών δικαστηρίων ηλεκτρονικών κ.α). Ίσως χρειαστεί επαφή και συνεργασία με την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων και την Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Καθώς και ότι άλλο σκεφτούμε συλλογικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο δημόσιος χαρακτήρας μας, εξασφαλίζεται επίσης με την ρητά καθορισμένη, προπληρωμένη και αδιαπραγμάτευτη αποζημίωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας.

Πρωτίστως όμως, με την αποσύνδεση των υπηρεσιών μας από την στενή πελατειακή σχέση με τον εντολέα μας. (σχέση  ουσιαστικά σήμερα εμπορικού δικαίου)

Η χορήγηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων από την πολιτεία, οι οποίες ενισχύουν τον δημόσιο ρόλο μας, η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πιστεύει, πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την θεσμική αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης του κλάδου. Αν δηλαδή τα μεμονωμένα γραφεία ή εταιρικά σχήματα με τις προσωπικές πελατειακές σχέσεις, δώσουν την θέση τους στο Σώμα των δικαστικών επιμελητών κατά Πρωτοδικείο. Ή αλλιώς στον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Σε ένα θεσμικό δηλαδή ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ στο οποίο η σχέση εντολέα δικαστικού επιμελητή δεν θα είναι σχέση πελάτη – εμπόρου, αλλά εντολέα – θεσμού. Εδώ θα χρειαστεί η ριζική αλλαγή του 2318/1995.

Η ανεξαρτησία του κοινωνικού μας ρόλου, αλλά και η μελλοντική ύπαρξή μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν την αποσύνδεση. Η δυνατότητά της εκτέλεσης των καθηκόντων μας χωρίς την ανασφάλεια της επιβίωσης, ενεργεί θετικά στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και της δημοκρατικής θεσμικής μας λειτουργίας και μας βοηθά να μην υποκύπτουμε στις πιέσεις του εντολέα, που αντικειμενικά λειτουργεί σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Από τα παραπάνω, βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι συστημικές τράπεζες, στις οποίες το κράτος έχει την πλειοψηφία των μετοχών, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να υποχρεωθούν νομοθετικά, να χρησιμοποιούν το σύνολο των δικαστικών επιμελητών και όχι μόνο ορισμένα γραφεία, φτιάχνοντας κλαδικά μονοπώλια. Εκτός του γεγονότος ότι όλοι έχουμε βάλει το χέρι στην τσέπη για την διάσωσή τους, είναι επιβεβλημένο για την θεσμική μας ανεξαρτησία.

Η εξασφάλιση της ποιοτικής παροχής στις υπηρεσίες του δικαστικού επιμελητή, εξαρτάται άμεσα από το θεσμικό του κανονιστικό πλαίσιο. Που σημαίνει την αυστηροποίηση των υπαρχόντων κανόνων. Με την θέσπιση επιτροπής ελέγχου για την τήρηση της νομιμότητας στις υπηρεσίες του. Η διαχείριση εκ μέρους του της εξουσίας που του χορηγεί η πολιτεία, χρειάζεται σφιχτούς και αυστηρούς κανόνες προκειμένου να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και να μην υπάρχει διαπλοκή και διαφθορά.

Φυσικά η τήρηση τέτοιων κανόνων, απαιτεί την συγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου μας σε καινούρια βάση (μικροί ευέλικτοι φορείς, με δημοκρατικές διαδικασίες και υποχρεωτική πραγματική συμμετοχή). Θα επανέλθω αναλυτικότερα!

Ένα σχόλιο για το “Αναγκαία η αλλαγή στην κλαδική δομή … για την ενίσχυση του ρόλου μας!”

  1. Ξένη Κεσίνη έγραψε:

    Το κλαδικό θηρίο ακούει στο όνομα: ΔΙΑΠΛΟΚΗ και ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Ο κλαδικός Αρμαγεδδώνας ίσως αποτραπεί αν ξεκινήσει η μάχη για έναν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ.
    Δράκοι – ψευδοπροφήτες, συνένοχοι στις αθλιότητες, ετοιμάζουν τα στρατεύματά τους για τη μάχη. Είναι γι’ αυτούς ζήτημα ζωής ή θανάτου. Δεν είναι ανίκητοι.
    Τα χαρακτηριστικά του κλαδικού μας Μεσσία είναι η μαζική ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των δικαστικών επιμελητών στη Γενική Συνέλευση στις 18-3-15 και σε κάθε συλλογική διαδικασία. Άλλοι “Μεσσίες” δεν υπάρχουν.
    Τα όπλα μας στη μάχη κατά του θηρίου έχουν ένα όνομα: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ – ΙΣΟΤΙΜΙΑ στην παραγωγική διαδικασία του κλάδου.
    Το θηρίο και οι υποτελείς του θα νικηθούν αν η μάχη δοθεί μαζικά και στηριχθούν ο διάλογος και οι προτάσεις της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Άσε ένα σχόλιο