Μάι 29 2012

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις (διαγωνισμού 2012)

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ της 25-5-2012

 

ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1)      Πότε αρχίζει  και πότε  λήγει η προθεσμία, γενικώς κατά τον Α.Κ και πότε λήγει η προθεσμία που έχει υπολογισθεί σε εβδομάδες, μήνα, χρόνο και μισό χρόνο.

2)      Αν επισπεύδεται  αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος οφειλέτη που είναι έγγαμος και συμβιώνει  με σύζυγο του είναι δυνατόν να κατασχεθούν κινητά πράγματα που βρίσκονται στη νομή ή κατοχή α) και των δύο συζύγων, 2) μόνο της συζύγου του οφειλέτη;

3)      Ποια η τύχη του ενεχύρου του εκμισθωτή στα εισκομισθέντα στο μίσθιο επί  απομακρύνσεως τους από αυτό;

4)      Τι πρέπει να προηγηθεί  της αναγκαστικής  κατασχέσεως πλοίου και ποιος ο λόγος της προδικασίας αυτής; Σε ποιον κοινοποιείται η επιταγή προς πληρωμή;

5)      Επί τραπεζικής επιταγής και συναλλαγματικής

Α)  αν το ποσό γράφτηκε συγχρόνως  αριθμητικώς και ολογράφως και υπάρχει  διαφορά ως προς ύψος  του ποσού, για ποιο ποσό ισχύει η επιταγή και η συναλλαγματική

Β) αν το ποσό γράφηκε αριθμητικώς πολλές φορές και υπάρχει διαφορά ως προς το ύψος του ποσού, για πιο ποσού ισχύει η επιταγή και η συναλλαγματική;

       6)  Επί συναλλαγματικής

            α)  αν δεν συμπληρώθηκε η λήξη αυτής, πότε θεωρείται πληρωτέα ;

            β) αν δεν σημειώνεται ο τόπος πληρωμής ποιος θεωρείται ως τόπος πληρωμής

            και γ) αν δεν σημειώνεται ο τόπος έκδοσης, που θεωρείται  ότι εκδόθηκε;

 

 

ΙΙ. Πολιτική Δικονομία και Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών

         Α)  Θέμα

         Ο Α ασκεί στο αρμόδιο δικαστήριο αγωγή κατά του β΄ με αίτημα (α) να καταδικασθεί  να παραλείπει στο μέλλον την προσβολή της προσωπικότητας του με δυσφημιστικά  δημοσιεύματα και β)  να καταδικασθεί να του καταβάλει  το ποσό των ευρώ  50.000 ως αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη  (ΑΚ 932) από τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν (πριν από την άσκηση της αγωγής). Ο Δικηγόρος του Α παραγγέλλει  την επίδοση αντιγράφου του δικογράφου της αγωγής στον Β. Ο δικαστικός επιμελητής Δ μεταβαίνει στην ιδιωτική κατοικία του β. όπου ανευρίσκει την Σ. Σύζυγο  και σύνοικο του Β. Η Σ αρνείται την παραλαβή του δικογράφου της αγωγής και ο Δ προβαίνει σε θυροκόλλησή του, χωρίς ωστόσο να αποστείλει ταχυδρομική ειδοποίηση για την θυροκόλληση στον Β. Κατά την συζήτηση της αγωγής του Α ο Β δεν παρίσταται στο δικαστήριο. Το δικαστήριο απορρίπτει την αγωγή ως αόριστη  κατ’ επέκταση ως απαράδεκτη. Ο Α ασκεί Έφεση κατά της αποφάσεως υποστηρίζοντας ότι η αγωγή του είναι ορισμένη. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κάνει δεκτή την έφεση κρατεί και δικάζει  την αγωγή του Α και την κάνει δεκτή καταδικάζοντας τον Β να παραλείπει την προσβολή της προσωπικότητάς  του Α με δυσφημιστικά  δημοσιεύματα, καθώς  και να καταβάλει  στον Α το ποσό των ευρώ 50.000.

Ερωτάται:

1)      Είναι έγκυρη η επίδοση του δικογράφου της αγωγής;

2)       Είναι ορθή η κρίση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου;

3)      Ασκείται παραδεκτώς η έφεση του Α;

4)       Με ποια μέσα θα εκτελεσθεί  η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου;

Β. Θέμα Τα πειθαρχικά αδικήματα του δικαστικού Επιμελητή.

ΙΙΙ. Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής δικονομίας

1)      Ποια πρόσωπα ενεργούν επιδόσεις ποινικών δικογράφων και τι συμβαίνει αν εκείνος προς τον οποίο πρόκειται να παραδοθεί το δικόγραφο αρνηθεί να το παραλάβει

2)      Ποιο το περιεχόμενο του αποδεικτικού επίδοσης

3)      Ποια Δικαστήρια ασκούν ποινική δικαιοδοσία

4)      Δώστε τη σημασία των όρων  «υπάλληλος», «οικειοι» και «έγγραφο», που χρησιμοποιούνται στο Ποινικό Κώδικα.

5)      Με ποιο τρόπο τελούνται τα εγκλήματα της αντίστασης και της απείθειας

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ι. ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1)      Για το θέμα των προθεσμιών ορίζεται στα άρθρα 240-246 του Α.Κ και οι διατάξεις αυτές ισχύουν  παράλληλα με τα άρθρα  144 επ. ΚΠολΔ, που ρυθμίζουν τις δικονομικές προθεσμίες εκτός του άρθρου 242 ΑΚ, που ορίζει διαφορετικά τη λήξη της προθεσμίας του ουσιαστικού δικαίου.

Η προθεσμία αρχίζει την επόμενη της ημέρας, όπου έγινε το γεγονός που αποτελεί την αφετηρία  της (241 ΑΚ). Η προθεσμία λήγει όταν περάσει ολόκληρη η τελευταία ημέρα και αν είναι  κατά το νόμο  εορτάσιμη, όταν περάσει ολόκληρη η επόμενη εργάσιμη (242 ΑΚ).

Η προθεσμία που έχει υπολογισθεί σε εβδομάδες λήγει μόλις  περάσει η αντίστοιχη ομώνυμη  ημέρα  της τελευταίας εβδομάδας. Προθεσμία που έχει προσδιορισθεί  σε μήνες, λήγει  μόλις περάσει η ήμερα του τελευταίου μηνός που αντιστοιχεί  σε αριθμό με την ημέρα που άρχισε και να δεν υπάρχει αντίστοιχη, η τελευταία ημέρα του μηνός. Προθεσμία που έχει υπολογισθεί σε χρόνο λήγει μόλις περάσει η αντίστοιχη ημερομηνία του επόμενου χρόνου (243). Προθεσμία μισού χρόνου έχει την έννοια προθεσμίας έξι μηνών (244ΑΚ) και λήγει μόλις περάσει η ημέρα, μετά από έξι μήνες, που αντιστοιχεί σε αριθμό με την ημέρα που άρχισε π. χ. προθεσμία που αρχίζει 15.01.12 λήγει 15.07.12  άρθρα 244 και 245 εδ. 3).

2)      Από το άρθρο 1398 ΑΚ προκύπτει ότι:

Τα κινητά που βρίσκονται στη νομή ή την κατοχή και των δύο συζύγων ή και μόνον της συζύγου που δεν είναι οφειλέτρια, μπορούν να κατασχεθούν από δανειστή του συζύγου, γιατί ο δανειστής που έχει υπέρ αυτού τεκμήριο ότι τα πράγματα αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στον οφειλέτη του. το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, δηλαδή η σύζυγος μπορεί να ζητήσει να ακυρωθεί η κατάσχεση αποδεικνύοντας ότι τα κατασχεθέντα  κινητά, ανήκουν κατά κυριότητα στην ίδια.

3)      Αν τα εισκομισθέντα απομακρύνθηκαν από το μίσθιο και μεταφέρθηκαν αλλού, το  νόμιμο ενέχυρο του εκμισθωτή υπάρχει μόνο εφόσον αυτός μέσα σε ένα μήνα αφότου πληροφορήθηκε την απομάκρυνσή τους, τα κατέσχε αναγκαστικώς ή εκτέλεσε απόφαση που διατάζει τη συντηρητική  κατάσχεση ή τη δικαστική μεσεγγύησή τους (άρθρο 606 ΑΚ).

4)      Κατά το άρθρο 211 εδ α’ ΚΙΝΔ αναγκαστική κατάσχεση πλοίου δεν επιβάλλεται προ της παρόδου 24 ωρών από της επιδόσεως της επιταγής προς πληρωμή. Η προθεσμία αυτή επιβάλλεται να τηρηθεί και αν ακόμη ειδική διάταξη του ΚΠολΔικ. ή άλλου ειδικού νόμου επιτρέπει την παραχρήμα εκτέλεση. Η μη πάροδος των 24 αυτών ωρών καθιστά άκυρη την αναγκαστική κατάσχεση. Η προθεσμία αυτή παρέχει τη δυνατότητα στον πλοιοκτήτη οφειλέτη του διακανονισμού της οφειλής του, έστω και την τελευταία στιγμή και να αποφύγει την κατάσχεση. Κατά  το εδ β΄ του ίδιου άρθρου εάν το πλοίο διακατέχεται από τρίτο και όχι από τον οφειλέτη, η επιταγή προς πληρωμή κοινοποιείται και προς τον τρίτο δικαιούχο «επί ποινή ακυρότητας» και  αν ο τρίτος διακάτοχος είναι απών, προς τον πλοίαρχο.

5)      Κατά το άρθρο του ν. 5960/1933 «περί επιταγής» αν το ποσό της επιταγής γράφτηκε συγχρόνως ολογράφως και αριθμητικώς, σε περίπτωση διαφοράς, ισχύει το ποσό που γράφτηκε ολογράφως, ενώ να το ποσό γράφτηκε πολλές φορές είτε ολογράφως είτε αριθμητικώς ισχύει σε περίπτωση διαφοράς μόνο για το μικρότερο ποσό. Τα ίδια ορίζονται και στο άρθρο 65 του ν. 5325/1932 «περί συναλλαγματικής και γραμματίου εις διαταγή»

6)      Κατά  το άρθρο 2 του ν. 5325/1932 «περί συναλλαγματικής και γραμματίου εις διαταγή». Η συναλλαγματική στην οποία δεν σημειώνεται η λήξη της θεωρείται πληρωτέα εν όψει. Η συναλλαγματική στην οποία δεν σημειώνεται ο τόπος πληρωμής, θεωρείται, εκτός αν υπάρχει ειδική σημείωση, ως τόπος πληρωμής αυτός που είναι σημειωμένος παρά το όνομα του πληρωτή ο οποίος – τόπος – θεωρείται συγχρόνως και ως τόπος κατοικίας του πληρωτή. Η Συναλλαγματική στην οποία δεν σημειώνεται ο τόπος εκδόσεως της, θεωρείται εκδοθείσα στον τόπο που σημειώνεται παράπλευρα του ονόματος  του εκδότη.

ΙΙΙ. Πολιτική δικονομία και Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών

Θέμα Α:

1)      Η επίδοση του δικογράφου της αγωγής είναι έγκυρη, αφού επί αρνήσεως παραλαβής του επιδιδόμενου δικογράφου δεν απαιτείται επί θυροκολλήσεως κατά το άρθρο 130 ΚΠολΔ η αποστολή ταχυδρομικής ειδοποιήσεως.

2)      Ο Β ερημοδικεί παρά τη νομότυπη κλήτευση του. Η συζήτηση της αγωγής είναι παραδεκτή, Ωστόσο η ερημοδικία του εναγομένου δεν συνεπάγεται την παραδοχή της αγωγής λόγω το τεκμηρίου ομολογίας των πραγματικών ισχυρισμών του ενάγοντος (ΚΠολΔ 271 παρ 3) αφού το  ορισμένο της αγωγής εξετάζεται αυτεπαγγέλτως.

3)      Ο Α ασκεί παραδεκτώς έφεση, αφού είναι ο ηττηθείς διάδικος, η δε εκκαλουμένη απόφαση είναι οριστική.

4)      Η απόφαση θα εκτελεσθεί (α) με απειλή και επιβολής χρηματικής ποινής και προσωπικής κρατήσεως κατά του άρθρου 947 ΚΠολΔ και (β) με τα προβλεπόμενα  στο άρθρο 951 παρ. 4 εδ α’ ΚΠολΔ μέσα εκτελέσεως (ΠΡΟΣΟΧΗ η προσωπική κράτηση πρέπει να απαγγελθεί με τελεσίδικη απόφαση).

     ΘΕΜΑ Β: Άρθρο 53 Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών

 ΙΙΙ Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

  1. Άρθρο 155 παρ. 1-2 ΚΠΔ
  2. Άρθρο 161 ΚποΔ
  3. Άρθρο 1 ΚΠΔ
  4. Άρθρο 13 ΠΚ
  5. Άρθρα 167 και 169 ΠΚ

πηγή ΟΔΕΕ

Άσε ένα σχόλιο