Οκτ 30 2018

Το όπλο της  ποινής.

της Ξένης Κεσίνη

γραμματέα της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Μπορεί η αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών του ν.2318/1995 να  γίνει μοχλός πίεσης για μια δικαιότερη διανομή της επαγγελματικής ύλης από την μια και την διεκδίκηση από την πολιτεία νέας επαγγελματικής ύλης από την άλλη;

«Η μόνη διέξοδος στην κρίση είναι η σθεναρή και αποφασιστική στάση μας για να τεθεί τέρμα στην καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και δικαιοσύνης που βιώνουμε και για να υπάρξει μέλλον στον τόπο μας.» Γιάννης Πενταγιώτης Εισαγγ. Πρωτ. Χανίων 2012

«Τέλος, οι νέες προοπτικές και τα καθήκοντα που ο νόμος θα αναθέσει στους δικαστικούς επιμελητές, όπως είναι η βεβαίωση πραγματικών περιστατικών με τη σύνταξη έκθεσης ή η είσπραξη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων διευρύνουν τον ρόλο τους και συνακόλουθα τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Αυτά εν τέλει, λοιπόν, όχι μόνο αυξάνονται αλλά γίνονται και πιο σύνθετα. …. Εν τέλει, η όλη προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου των δικαστικών επιμελητών θα πρέπει να επικεντρωθεί στην οριοθέτηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, ώστε να διασφαλίζεται η δικαιοκρατικώς απρόσκοπτη εκτέλεση τους που θα συμβάλλει στην αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης.» Αθ.  Διονυσοπούλου Λέκτορας ποινικού δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ 8-12-15

 «Η εξασφάλιση της ποιοτικής παροχής στις υπηρεσίες του δικαστικού επιμελητή, εξαρτάται άμεσα από το θεσμικό του κανονιστικό πλαίσιο. Που σημαίνει και την αυστηροποίηση των υπαρχόντων κανόνων.» Γ. Χαλκιαδάκης 13-3-15

Όλοι συμφωνούμε ότι το έγκλημα και η ποινή δεν συνιστούν ιδιωτική υπόθεση αλλά αφορούν στο δημόσιο συμφέρον.

Ποινή είναι η απάντηση της οργανωμένης κοινωνίας στο έγκλημα.

Αυστηρή Πειθαρχική ποινή Δικαστικού Λειτουργού είναι αυτή  που   ανταποκρίνεται, στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και είναι διαχρονικά αποτελεσματική στην πάταξη της διαπλοκής.

«το είδος της ποινής που θα επιβληθεί και η επιμέτρησή της προσδιορίζονται από τη βαρύτητα του παραπτώματος, την πείρα του δικαστικού λειτουργού, τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες τελέστηκε το παράπτωμα, την ένταση του δόλου ή το βαθμό της αμέλειας του διωκομένου». άρθρο 93 § 3 ΚΟΔΚΔΛ

Η αδυναμία των αιρετών συνδικαλιστών του κλάδου να πολεμήσουν τη               διαφθορά, οι υπερβολικές καθυστερήσεις κατά τη διερεύνηση πειθαρχικών υποθέσεων, οι   ποινές που δεν ανταποκρίνονται, στο κοινό περί δικαίου αίσθημα,  έχουν ως συνέπεια  την ουσιαστική ατιμωρησία των Δικαστικών Επιμελητών που έχουν παρανομήσει καθώς και όσων προφανώς σκοπεύουν να μειώσουν το κύρος του ρόλου  των  Δικαστικών Επιμελητών ως δημοσίων λειτουργών που συμβάλλουν στην αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης.

 Η ριζική αναμόρφωση των ρυθμίσεων του ν. 2318/1995  που αναφέρονται στο πειθαρχικό δίκαιο των δικαστικών επιμελητών κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για τη χορήγηση νέων αρμοδιοτήτων από την πολιτεία στους δικαστικούς επιμελητές, οι οποίες θα ενισχύσουν τον δημόσιο ρόλο μας.

Τέτοιες προϋποθέσεις θα δημιουργηθούν όταν:

1) εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή στις υπηρεσίες του δικαστικού επιμελητή, με την θέσπιση εσωτερικής επιτροπής ελέγχου για την τήρηση της νομιμότητας στις υπηρεσίες του.

 2) εκσυγχρονισθούν διατάξεις οι οποίες έχουν εμφανίσει προβλήματα κατά την εφαρμογή τους για να μην υπάρχει διαπλοκή και διαφθορά .

3) αντιμετωπισθούν, κατά τρόπο αποτελεσματικό, δραστηριότητες  και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του δημοσίου οργάνου από κλαδικά πειθαρχικά όργανα που θα έχουν την δυνατότητα πραγματικού ελέγχου.

Στη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ συμφωνούμε:

Στην καταπολέμηση της μειοδοσίας με συγκεκριμένα μέτρα στον κώδικά μας (αυστηροποίηση των ποινών ακόμη και της οριστικής παύσης).

Στη σύσταση μηχανισμών (ειδική επιτροπή ελέγχου νομιμότητας), που να μην ευνοούν, ούτε να επιτρέπουν την όποια παράνομη συμπεριφορά, ούτε τον αθέμιτο πλουτισμό δικαστικών επιμελητών.

Στο ότι είναι απαραίτητη η μετεξέλιξη του συνδικαλιστικού κινήματος των δικαστικών επιμελητών.

Στο ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επιβάλλεται  η εκ βάθρων τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου που διέπει .

 

 

 

 

 

Άσε ένα σχόλιο