Σεπ 30 2011

Γενικώς …ανίκανοι ! (2)

Χρόνια τώρα η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ χτυπά το κουδούνι του κινδύνου, για την προσπάθεια απαξίωσης της αναγκαστικής εκτέλεσης με στόχο την ιδιωτικοποίηση του δικαίου είσπραξης χρεών. Χρόνια τώρα προσπαθούμε να πείσουμε πριν από όλους τους δικαστικούς επιμελητές και στη συνέχεια την κοινωνία για το αυτονόητο. Ότι δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, (βλέπε τράπεζες κ.α) θέλουν να απαξιωθεί στην συνείδηση του μέσου δανειστή το ισχύον νομικό πλαίσιο της είσπραξης χρεών, που στην τελική δεν είναι άλλο από το τρίπτυχο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ–ΔΙΚΑΣΤΗΣ–ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ, προκειμένου να μετασχηματιστεί στο δίπτυχο  ΔΑΝΕΙΣΤΗΣ-ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΜΠΡΑΒΟΣ (!;)

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι περισσότερες τροποποιήσεις νόμων αλλά και οι νόμοι που φτιάχτηκαν τελευταία. Ας είμαστε υποψιασμένοι !

Δες τε τις αντικειμενικές αξίες που έχουν φτάσει και την τιμή Α΄ προσφοράς που δεν μπορεί να είναι κάτω από αυτές, το ποσό της εγγυοδοσίας στον πλειστηριασμό και τόσα άλλα.

Σα να μην έφτανε αυτό, έρχεται και το νέο νομοσχέδιο (για τα αυθαίρετα) για να επιβάλει «νέες αυθαιρεσίες» στον Κ.Πολ.Δ. και φυσικά επί της ουσίας στην αναγκαστική εκτέλεση.

Όπως έχουμε γράψει σε παλιότερο κείμενο ο νόμος αυτός 4014/11 απαγορεύει τις εμπράγματες δικαιοπραξίες και την σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητα στα οποία έχει συντελεστεί κάποια αυθαιρεσία στη δόμηση. Ενώ απαιτεί σχετική βεβαίωση μηχανικού. (Αν δώσει βεβαίωση και υπάρχει κάποια αυθαιρεσία πηγαίνει φυλακή και του παίρνουν την άδεια επαγγέλματος) Το ίδιο όμως ισχύει και για τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες αν …

Ο συγκεκριμένος νόμος, δημιούργησε ήδη προβλήματα στον κλάδο αφού υποθηκοφύλακες δεν εγγράφουν κατασχέσεις ή τις εγγράφουν με επιφύλαξη αν δεν υπάρχει βεβαίωση μηχανικού. Εκτός αυτού όμως, προέκυψε νέο θέμα για το αν ο πλειστηριασμός είναι δικαιοπραξία ή όχι. Οι τράπεζες προτρέπουν τους συμβολαιογράφους να μη διενεργούν πλειστηριασμούς αν δεν έχουν την βεβαίωση του μηχανικού και ο συμβολαιογραφικός σύλλογος, αναγκάστηκε να στείλει εγκύκλιο στα μέλη του, όπου τους προτρέπει να πραγματοποιούν τους πλειστηριασμούς και χωρίς βεβαίωση μηχανικού.

Γεννιέται όμως ένα νέο ερώτημα, αν τελικά ο πλειστηριασμός γίνει, ο υποθηκοφύλακας θα εγγράψει την κατακυρωτική περίληψη ή θα την θεωρήσει εμπράγματη δικαιοπραξία; Αν υποθέσουμε ότι και αυτό παρακάμπτεται και ο υποθηκοφύλακας την εγγράφει, όταν ο υπερθεματιστής και νέος κτήτορας πια, θελήσει να πουλήσει το ακίνητο που πήρε στον πλειστηριασμό, που θα βρει βεβαίωση μηχανικού αν όντως υπάρχουν αυθαιρεσίες. Τι θα το κάνει το ακίνητο αφού δε θα μπορεί να το πουλήσει αν χρειαστεί; Μήπως την ενδεχόμενη αυθαιρεσία στην δόμηση την φορτωθεί αυτός με νέα πρόστιμα κλπ; Ποιος τελικά με τέτοιο κίνδυνο θα συμμετάσχει σε πλειστηριασμό. Απαξιώνεται και καταργείται έτσι ουσιαστικά η αναγκαστική κατάσχεση ακινήτου;

Ποιος νομικός φωστήρας πάλι, στέριωσε νέα εμπόδια στο ισχύον δίκαιο είσπραξης χρεών;      

Άσε ένα σχόλιο