Ιαν 27 2012

Τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία ( του Αβραάμ Πάσογλου)

 Εν όψει της αποχώρησής μου από τη Διοικούσα Επιτροπή του Τομέα Νομικών του ΕΤΑΑ θεωρώ υποχρέωσή μου να σας εκθέσω την κατάσταση των ασφαλιστικών μας ταμείων και τη μεγάλη μου αγωνία για την τύχη τους. Η πρωτοφανής οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας σαν επακόλουθο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, απειλεί σοβαρά την ομαλή λειτουργία και σε βάθος χρόνου την ίδια την υπόσταση των ασφαλιστικών μας ταμείων.

Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς και είναι εγκληματική αδιαφορία η παρεμπόδιση της απαιτούμενης αντίστασης και της λήψης μέτρων, προκειμένου να περιορισθούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στους ασφαλισμένους.

Με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου (3863/2010) δημιουργήθηκαν εκτός των άλλων δυσμενών συνεπειών για τους ασφαλισμένους και προϋποθέσεις για την υπόσκαψη της οικονομικής υπόστασής τους. Με τις διατάξεις του νόμου αυτού από 01/01/2015 και μετά καθιερώνονται δύο είδη σύνταξης: η βασική και η αναλογική.

Με την πάροδο του χρόνου η βασική σύνταξη θα αυξάνεται ενώ η αναλογική θα συρικνώνεται.

Με τη διάταξη του άρθρου 37 του Ν. 3863/2010 ορίστηκε ότι: «από 01/01/2015 και εφεξής το κράτος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του NAT, πλην του ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ και του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δηλαδή για τα ταμεία αυτά το κράτος αποποιείται κάθε υποχρέωση.

Την υποχρέωση καταβολής της βασικής σύνταξης την αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Τ.Ν.

Η εξήγηση που δόθηκε για το διαχωρισμό αυτόν ήταν, η διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΤΑΑ στις απαιτήσεις της Τρόικας να περιοριστούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί σε τρεις.

Τέτοια αυτοτέλεια βέβαια ήταν καλλίτερα να μας λείπει.

Αμετακίνητος λοιπόν στόχος των ασφαλισμένων πρέπει να είναι στο εξής n άρση αυτής τικ εξαίρεσης και η ανάληψη της υττοχρέωσης χρηματοδότησης της βασικής σύνταξης από το κράτος. Είναι βέβαιο ότι αν εξακολουθήσει να ισχύει η ρύθμιση αυτή ο Τ.Α.Ν. θα τιναχτεί στον αέρα και οι συντάξεις θα κατρακυλήσουν σε αξιοθρήνητα επίπεδα.

Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που αποφασίστηκε στις 26/10/2011 είναι η χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί της Ελλάδας κατέχουν ομόλογα αξίας 24 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ΕΤΑΑ αναλογικά έχει τα περισσότερα (5.362.037.900) ενώ το ΙΚΑ, πολύ μεγαλύτερος οργανισμός (2.200.000.000).

Ο Τομέας Νομικών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) κατέχουν ομόλογα 1.800.000.000.

Ο TAN μαζί με την επικουρική Ασφάλιση Δικηγόρων κατέχει ομόλογα 1.444.000.000, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μετατρέψει όλα τα αποθεματικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς την ενημέρωση έστω της Διοίκησης των ασφαλιστικών οργανισμών.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, επειδή τα χρηματικά αποθεματικά των ταμείων μας που είναι υποχρεωτικά (με Νόμο) κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και είναι ενταγμένα στο λεγόμενο «Κοινό Κεφάλαιο» τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος κατά την κρίση της, χωρίς καμία ενημέρωση των Διοικήσεων των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Η μοναδική υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να αποδίδει την πρόσοδο της διαχείρισης που είναι σήμερα 3,5% το χρόνο, δηλαδή κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό.

Γι’ αυτό είναι εύλογη η αξίωση για αναλυτική ενημέρωσή μας σχετικά με το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα των ασφαλισμένων που είναι υποχρεωτικά κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Έτσι ο Τ.Α.Ν. από τα ομόλογα που κατέχει μόνο 30.000.000 έχουν αγοραστεί με αποφάσεις του Δ.Σ. (που και αυτές ήταν υπαγορευμένες).

Σήμερα καλούνται όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί να θυσιάσουν στο βωμό της αναδιάρθρωσης του χρέους τα τεράστια αποθεματικά που προορίζονται για τις συντάξεις και την περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση από τη μία ισχυρίζεται ότι οι συντάξεις και η περίθαλψη δεν κινδυνεύουν από την αναδιάρθρωση του χρέους και από την άλλη μοιράζει υποσχέσεις ότι τις τυχόν απώλειες θα τις καλύψει με μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, στα Ταμεία.

Σύντομα τα ασφαλιστικά ταμεία θα περιέλθουν σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Τι μας περιμένει λοιπόν; Γενναία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μια περίθαλψη εντελώς συμβολικού χαρακτήρα και συντάξεις στα χαμηλότερα επίπεδα.

Τα ταμεία μας έχουν υποστεί τις συνέπειες της άγριας και διαχρονικής καταλήστευσης των αποθεματικών τους.

Εάν δεν συντελούνταν η καταλήστευση αυτή, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα είχαν περίπου 30 δις ευρώ χρηματικά διαθέσιμα και δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα.

Το ΕΤΑΑ έχει υποστεί και άλλο πλήγμα. Φορτώθηκε με το άρθρο 37 του Ν.3863/2010 την καταβολή της βασικής σύνταξης. Από μόνο του το μέτρο αυτό προοπτικά θα προκαλέσει το θάνατο του Ταμείου Νομικών.

Κοντά στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και την κατρακύλα του χρηματιστηρίου που το τελευταίο τρίμηνο προκάλεσε απώλειες τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρω την αξία των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Στις 29/07/2011 ήταν 54.517.809 ευρώ, στις 30/09/2011 31.696.401 ενώ

σήμερα είναι πολύ χαμηλότερη.

Ο περιορισμός ή μάλλον η απραξία στην αγορά ακινήτων έχει συρρικνώσει τον πόρο από το ΦΜΑ και ΦΠΑ και από τις συμβολαιογραφικά καταρτιζόμενες συμβάσεις.

Η κάμψη της επαγγελματικής δραστηριότητας των ασφαλισμένων έχει οδηγήσει πολλούς να μην παραδίδουν ασφαλιστικά βιβλιάρια με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση εσόδων και από εισφορές.

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και την αδυναμία ελέγχου σε συμβολαιογράφους, εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού, για τα ποσά που εισπράττουν από την κατάρτιση συμβολαίων, θα διαπιστώσουμε την απώλεια τεράστιων χαμένων εσόδων.

Το κράτος οφείλει στο ΕΤΑΑ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη συμμετοχή του στην τριμερή ασφάλιση των νέων (1993) ασφαλισμένων και χρόνια τώρα δεν τα αποδίδει.

Η περιουσία που κατέχουν τα ταμεία παραμένει αναξιόπιστη, απαξιώνεται και απομειώνεται καθημερινά, αφού με νομοθετικές ρυθμίσεις περιορίζεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης της.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ σε συνεργασία με όλους τους άλλους ασφαλισμένους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους πρέπει να δώσουν παρατεταμένους αγώνες για να περισώσουν έστω τα ελάχιστα που τους έχουν απομείνει από ασφαλιστικά δικαιώματα.

Άμεσοι στόχοι μας πρέπει να είναι:

1)         Άμεση κατάργηση της διάταξης που προβλέπει καταβολή της βασικής σύνταξης από το ΕΤΑΑ κατ’ εξαίρεση με ότι συμβαίνει για τα άλλα ταμεία.

2)         Άμεση χρηματική αναπλήρωση όλων των ποσών που θα απολεσθούν από το κούρεμα των ομολόγων.

3)       Σταδιακή έστω αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα ταμεία από την πολύχρονη καταλήστευση των αποθεματικών τους.

4)         Καμιά περικοπή συντάξεων κυρίως δε της επικουρικής σύνταξης και εφ’ άπαξ, καμιά πάρα πέρα αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και καμιά αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και 5) Καμιά υποβάθμιση ΤΓΚ παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που έτσι και αλλιώς είναι υποβαθμισμένη.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και επείγον και η κινητοποίηση πρέπει να αρχίσει αμέσως.

Η κατάσταση του ΤΥΔΕ είναι ήδη γνωστή και η πορεία του προδιαγεγραμμένη.

Οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες του Ταμείου και νοσήλια ή άλλες παροχές έχουν να πληρωθούν από το 2009. Δυστυχώς οι δικηγόροι επαρχιών δεν θέλουν να συνδράμουν στην ομαλή λειτουργία του Ταμείου.

Από το 2012 πρέπει να εφαρμόσουμε την προειδοποίηση της μη επικόλλησης ενσήμων, αλλά την καταβολή της εισφοράς μας σε χρήμα.

Το Ταμείο Πρόνοιας Δικαστικών Επιμελητών παρά τις σημαντικές απώλειες που είχε με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, συνεχίζει να είναι εύρωστο. Νομίζω πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες μετατροπής του σε ταμείο ιδιωτικού δικαίου, όσο ακόμα είναι νωρίς.

Αβραάμ Δ. Πάσογλου τηλ. 2310551661 Θεσσαλονίκη

Άσε ένα σχόλιο